Kada mogu u prijevremenu mirovinu

Kada mogu u prijevremenu mirovinu

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:14
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Prijevremena mirovina se može zvati i nužno zlo

Zakon je donešen za prijevremenu starosnu mirovinu i razlikuje dvije skupine takvih umirovljenika. Prva skupina su osobe koje su navršile 60 godina života i 35 godina radnog staža, drugu skupinu čine osobe koje su navršile 65 godina života i imaju najmanje 15 godina radnog staža. Za žene je ta dob nešto niža, dob 58 godina i 6 mjeseci i 33 godine staža, no, prijevremena mirovina se može zvati i nužno zlo, jer se umanjuje za 0,2% za svaki mjesec ranijeg umirovljenja.

Tom računicom prijevremena mirovina košta samo nove umirovljenike, čak i ako su natjerani u tu i takvu mirovinu, jer za svaku godinu ranijeg umirovljenja njihova mirovina je manja 2,4%, a za maksimalnih pet godina dopuštenih za ranije umirovljenje umanjenje mirovine iznosi čak 12 %. SVe više je prijevremenih umirovljenika, među njima je više žena, a zanimljivo je da mnogi prijevremeni umirovljenici imaju više godina staža od osoba koje su otišle u redovnu starosnu mirovinu.

Prijevremena mirovina je niža u ženskoj populaciji

Pošto žene mogu nešto ranije u prijevremenu starosnu mirovinu, a tijekom radnog vijeka su uglavnom imale manje plaće od muškaraca na istim ili sličnim poslovima, uz to su rađale, češće bile na bolovanjima i zbog djece i zbog sebe, računica za odlazak u prijevremenu mirovinu za žene nije nimalo povoljna. Jednostavno, prijevremena mirovina je niža u ženskoj populaciji i u stvarnosti nema nikakve veze sa prosječnom starosnom mirovinom na razini države koja iznosi 481€, a za muškarce 597€.

Inače prosječni iznos pune starosne mirovine je 585€, a prijevremena mirovina se uglavnom kreće između 400 - 500€, no mnogi umirovljenici koji su u jeku pretvorbe bukvalno otjerani u mirovinu su daleko ispod tih iznosa mirovina. Možda i zbog toga, zbog tih razlika po spolu, žene umirovljenice više rade dodatne poslove koje je državni zakon omogućio umirovljenicima, jer od svoje mizerne mirovine ne mogu preživjeti. Umirovljenici su odmah iz beskućnika, najranjivija skupina građana naše države.

Prijevremena mirovina i za radnike kojima su firme otišle u stečaj

Pravo na ranije umirovljenje imaju i radnici čiji su poslodavci bankrotirali, koji su zbog stečaja ostali bez posla, ali moraju biti prijavljeni na Zavod za zapošljavanje najmanje dvije godine ili do stjecanja uvjeta prijevremene starosne mirovine. Prijevremena mirovina za radnike kojima su firme otišle u stečaj se odobrava po istim kriterijima uz dodatak da do umirovljenja moraju biti prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje. Korisniku prijevremene mirovine koji se zaposli na pola radnog vremena se mirovina ne obustavlja.

Prijevremena mirovina će se izračunavati po istim uvjetima za muškarce i žene tek od 2030 godine, a do tada, kajo vam je, tako vam je. No, uvjeti će možda biti izjednačeni, ali bi i dobna granica za umirovljenje mogla biti podignuta. Ako je vaša firma otišla u stečaj, a vi ste još radno sposobni, na Zavodu za zapošljavanje ste do pronalaska novog posla ili dok ne napunite godine života potrebne za prijevremeno umirovljenje, no, bolje je da se zaposlite.


Tagovi: