Najbolje tijesto za pizzu

Najbolje tijesto za pizzu

Najbolje tijesto za pizzu uz pravi omjer brašna

Pizza majstori čuvaju svoje recepte za tijesto za pizzu kao najveće blago i ni jedan pizza majstor vam neće odati svoju tajnu. Trikovi su u omjeu brašna glatkog i oštrog, te u temeperaturi pečenja koja je zapravo najvažnija jer previsoka temperaratura i predugo pečenje može isušiti pizzu i ona će biti pretvrda.

Najbolje tijesto za pizzu možete napraviti u omjeru glatkog i oštrog brašna 3: 1 ili 3: 2, no pizza majstori će vam preporučiti da koristite recept s 300 g glatkog brašna i 200 g oštrog brašna kao najboli omjer. Od ostalih sastojaka će vam trebati i malo soli, žličica šećera, 0,3 dcl mlijeka, 2,3 dcl vode, te 0,3 dcl maslinovog ulja.

Za najbolje tijesto za pizzu prvo brašna promiješajte u posudi, pa dodajte sol, šećer, i 5 g suhog kvasca. Nakon što ste sve dobro promiješali dodajte mlijeko, ulje i vodu postepeno, te istovremeno miješajte rukama tijesto kako biste dobili glatku smjesu. Tijesto je najbolje miješati a glatkoj površini, te postepeno posipavajte oštrim brašnom dok miješate kako sene bi primalo za podlogu. Nakon miješanja tijesto treba ostaviti da ostoji kako bi kvasac dignuo tiesto na toplom mjestu otprilike sat do sat i pol. Slijedi valjanje i slaganje sastojaka koje želite na svojoj pizzi, te pečenje.

Najbolje tijesto za pizzu na brzinu

Najbolje tijesto za pizzu možete napraviti uz jednostavn recept na brz način. Za ovaj način pripreme će vam trebati 320 g pšeničnog glatkog brašna, 20 g svježeg kvasca, 3 žlice tople vode, žličica šećera, malo soli, 3 žlice maslinovog ulja i 2 dcl tople vode. Ovo su sastojci koje već možda i imate u svom domu pa za večeru svojim ukućanima možete pripremiti ukusu večeru za obiteljsko druženje.

Prvo je potrebno kvasac razmutiti s malo tople vode i dodati mu šećer, te ga tako ostaviti 5 minuta kako bi kvasac proradio na toplom mjestu. Brašno stavite u posudu i dodajte mu šećer, sol, maslinovo ulje, te dignuti kvasac. Postepeno dadajte 2 dcl tople vode istovremeno miješajući tijesto koje trebate miješati dok ono ne postane meko i glatko. Tako umiješano tijesto je potebno ostaviti pola stata pokriveno krpom na toplom mjestu kako bi se dignulo i volumen se tijestu udvostručio, te ćete dobiti najbolje tijesto za pizzu. Slijedi valjanje tijesta u okrugli oblik, no ako je vaš lim za pečenje pravokutnog oblika tijesto ćete oblikovati prema limu za pečenje. Na tijesto stavite sastoke po želji i pecite 10 tak minuta na temperaturi od 250 stupnjeva, no ako vam je pećnica jaka pecite na slabijoj temperaturi.

Najbolje tijesto za pizzu i njegove tajne

Najbolje tijesto za pizzu ćete umijesiti uz dobar recept i uz samo dva osnovna pravila koja su najvažnija. Prvo pravilo je omjer glatkog i oštrog brašna jer glatko brašno se koristi za dizana tijesta i puno je gušće od oštrog brašna jer je sitnije. Pizza majstori će vam preporučiti da koristite dvije varijante omjera brašna 3: 1 ili 3: 2. Čak će vam neki reći da je najbolje korisiti 300 g glatkog i 200 g oštrog brašna kao baznu smjesu brašna za najbolje tijesto za pizzu.

Kada tražite recepte za tijesto za pizzu sjetite se ovog zlatnog pravila, a možete se korisititi i brašnom za pizzu koje je već izmiješano u određenom omjeru pa provjerite na pakiranju kakav je omjer glatkog i oštrog brašna u paketu.

Drugo zlatno pravilo kada pripremate domaću pizzu je temperatura pečenja i duljina pečenja pizze. Pizza se peče kratko obično na 200 stupnjeva Celzijusa desetak minuta. Ako imate priliku peći tijesto u krušnoj peći ili na žaru pizza će biti gotova i u pet minuta jer nećete tijesto razvaljati debelo već tanko, a sastojci na pizzu će se vrlo brzo od vrućine skuhati i zapeči.


Tagovi: