Najbolje palačinke

Najbolje palačinke

Svi ih znaju praviti i svi tvrde da rade najbolje palačinke

Palačinke su brza i omiljena slastica, no mogu se pripremiti i u mnogo slanih verzija. Svi ih znaju praviti i svi tvrde da rade najbolje palačinke, jasno, mislimo na one tanke "žilavog" tijesta koje se lako rolaju bez pucanja, napunjene bilo kojim nadjevom ili namazom, nikako na one američke "podeblje lepinjice" koje zovu američkim palačinkama i koje se mogu samo zalijevati tekućom čokoladom, javorovim sirupom i slično. Francuzi naše tanke evropske palačinke nazivaju crepes.

Za najbolje palačinke trebate 2 - 4 jaja (ovisno o veličini jaja), ovisno o količini koju želite zamijesiti, 200 - 300 grama glatkog brašna, dvije žlice rastopljenog maslaca ili dvije žlice ulja, pola žličice soli, žlica šećera (ako mislite da će vam se palačinke zbog šećera lijepiti za tavu, izostavite šećer, nije obavezan), 600 mililitara mlijeka, 100 - 150 mililitara vode, po potrebi više. Vodom inače razrjeđujete tijesto, ako je pregusto, imajte na umu da od rjeđeg tijesta ispadaju tanje i finije palačinke.

Za najbolje palačinke uz dobro tijesto trebate i dobru tavu

Sve sastojke za palačinke držite na sobnoj temperaturi, lakše ćete i brže smiksati glatku tekuću masu. Bilo bi dobro da tijesto odmorite 3 - 4 sata u fržideru da se počne stvarati gluten koji tijestu i daje strukturu za tako tanke listove, a još je bolje ako tijesto prenoći u frižideru. No, za najbolje palačinke uz dobro tijesto trebate i dobru tavu, baš onu pravu željeznu za palačinke, u kojoj se palačinke ne lijepe i ne pucaju.

Umućenu smjesu izvadite iz frižidera barem sat vremena prije pečenja da ga dovedete na sobnu temperaturu. Povremeno ga promiješajte, otkrit ćete da je sve brašno palo na dno posude, kad ga promiješate dovoljno vidjet ćete da se zgusnulo, to je zbog glutena i zato što pšenično brašno upija vodu i bubri. Dobro zagrijte nauljenu tavu ako želite ispeći najbolje palačinke i ako ih se ne usudite okretati u zraku, slobodno ih okrenite nožem zaobljenog vrha ili špatulom, važno je da svaka palačinka bude dobro pečena sa obje strane.

Najbolje palačinke uz neke nove trikove

Zamijenite dodavanje obične vode mineralnom vodom i otkrit ćete najbolje palačinke uz neke nove trikove, a tajna je upravo u mineralnoj vodi. Smiksajte dva jaja, 400 mililitara mlijeka, 400 mililitara mineralne vode, 15 velikih žlica glatkog brašna, jedan vanilin šećer i malo naribane korice od limuna. Odmorite malo tijesto i pecite u dobro ugrijanoj tavi za palačinke. Možda će vaše palačinke malo nabubriti u tavi od mineralne vode, ali će se sleći do nanošenja namaza.

Možda sirotinjske palačinke nisu najbolje palačinke, ali možete ih napraviti i bez jaja, samo s vodom i brašnom, pola žličice soli i žličicu sode bikarbone. Možete ih umutiti samo s mineralnom vodom, s pivom, sa sirutkom, neće se lijepiti za tavu. Sirotinjske palačinke su često i bez nadjeva i zovu ih "ćorave" palačinke. Nadjevi mogu biti pekmezi, džemovi, marmelada, čoko i drugi slatki namazi. Od sira, vrhnja i jaja mogu biti slatka i slana punjenja, treba ih zapeći u pećnici i zaliti vrhnjem za kuhanjem.


Tagovi: