U Zagrebu preminulo dijete nekoliko dana nakon operacije krajnika. Beroš pokrenuo unutarnji nadzor

U Zagrebu preminulo dijete nekoliko dana nakon operacije krajnika. Beroš pokrenuo unutarnji nadzor

U Klinici za dječje bolesti "Sveti Duh" pokrenut je unutarnji nadzor nakon tragičnog događaja u kojem je sedmogodišnje dijete preminulo tjedan dana nakon operacije krajnika. Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je novinarima da je ravnatelj bolnice obavijestio Ministarstvo zdravstva o incidentu i inicirao nadzor kako bi se ispitale sve okolnosti slučaja.

"Nalog za unutarnji nadzor je izdan, a on je sada u tijeku. Kada nadzor bude završen, odlučit ćemo ima li potrebe za pokretanjem zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva," rekao je ministar Beroš tijekom predstavljanja robotskog kirurškog sustava Da Vinci u KBC-u Zagreb.

Dijete dovezeno bez vitalnih funkcija

Iz KB-a Sveti Duh stigla je potvrda da je sedmogodišnje dijete preminulo u četvrtak, 25. srpnja, nakon što je dovezeno u prostor reanimacije Objedinjenog hitnog bolničkog prijema bez znakova vitalnih funkcija. Dijete je, prema informacijama bolnice, sedam dana nakon tonzilektomije i šest dana nakon otpusta iz bolnice, hitno prevezeno kolima Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije - ispostava Zaprešić.

Pokrenut postupak unutarnjeg nadzora

Bolnica je odmah obavijestila Ministarstvo zdravstva, II. Policijsku postaju Zagreb - Črnomerec, te pokrenula postupak unutarnjeg nadzora kako bi se istražile sve okolnosti ovog tragičnog događaja. Zaposlenici uključeni u liječenje djeteta primili su hitnu psihološku pomoć.

Obdukcija u tijeku

Tijelo preminulog djeteta prevezeno je na Zavod za sudsko-medicinsku obdukciju Medicinskog fakulteta u Zagrebu kako bi se utvrdio točan uzrok smrti. Ministar Beroš naglasio je da će unutarnji nadzor uključivati sve elemente liječenja, od dijagnostičkih i terapijskih postupaka, do detalja otpusta i kasnijih događaja.

"Sve će se to evaluirati, vidjet ćemo kakav će biti zaključak unutarnjeg nadzora," rekao je Beroš, dodajući da se neće prejudicirati eventualni propusti. "Struka će dati konačan sud o stručnim pitanjima," zaključio je ministar.

Ukoliko nadzor otkrije bilo kakve stručne nepravilnosti, slučaj će biti proslijeđen Hrvatskoj liječničkoj komori, čije povjerenstvo će procijeniti stručne aspekte događaja i donijeti pravorijek.


Tagovi: