Najbolja periva boja za zidove

Najbolja periva boja za zidove

Najbolja periva boja za zidove i uređenje interijera

Kada se odlučite na bojanje unutarnjih zidova, često se postavlja pitanje da li je bolje uzeti perive ili neperive boje, koja boja najbolje odgovara određenom prostoru i kako će se boja zida uklopiti u ostatak kuće/stana? Za početak, kada se odlučimo na proces bojanja zidova, susrest ćemo se svakako s raznim površinama te završnom obradom. Uzmemo li u obzir da se u Hrvatskoj najčešće koristi zidana gradnja, površina svakog zida bit će pomalo gruba ili će imati finiji završetak s žbukom.

Općenito, unutarnje zidove možemo obojiti s perivim ili neperivim bojama. Zašto bi bilo dobro razmotriti perivu boju i koja je najbolja periva boja za zidove? Perive boje za zid su svakako otporniji izbor. Ovakve boje sadrže pigmentnu pastu koja ima više veziva na sebi, što znači da sama boja bolje prianja na zid. Kada se osuši, boja će biti otporna na pranje i ribanje s vodom, dok se na pojedinim bojama mogu koristiti i deterdženti.

Najbolja periva boja za zidove je ona koja odgovara vašem životnom prostoru. Budući da su ove boje karakteristične prema otpornim vezivima, njihov premaz je tako otporniji te čvršći na bilo kakve udarce ili oštećenja. Iako se mogu koristiti u domovima, ovakve boje najčešće se koriste u prostorima gdje postoje mehanički utjecaji i prljavština. Preporučuje se da s navedenom bojom obojite hodnike, ali i kuhinju, blagovaonu, dječje sobe.

Najbolja periva boja za zidove i razlozi zašto je ova boja odlično rješenje za vaš životni prostor

Periva boja za zidove svakako je postala popularan izbor kod ukrašavanja domova te ureda. Ne samo da je ovakva vrsta boje otpornija na oštećeja i pranja, one isto tako nude i podosta širok izbor boja koje mogu u potpunosti promijeniti prostor. Koja je najbolja periva boja za zidove i zašto bi trebali razmotriti ovakvu boju? Stručnjaci u trgovini boja i lakova ili većim trgovačkim centrima rado će vam objasniti koja je najbolja periva boja za zidove.

Ova boja je veoma praktična jer održava vaš prostor urednim, i ne morate se bojati bojanja zidova svake godine kako bi sakrili određene nedostatke. Donosimo neke od razloga zašto su perive boje dobar odabir za vaš unutarnji prostor: Čist prostor - Svatko od nas je slučajno zamazao zid. Najčešće mrlje na zidovima primjećujemo u hodniku, kuhinji i sobama, gdje sasvim slučajno dođe do ostavljanja tragova. Perive boje nude mogućnost uklanjanja bilo kakvih tragova, što vam u konačnici štedi novac.

Mnogi od nas svaku godinu do dvije krečimo zidove, no uz perive boje to može postati stvar prošlosti. Trajnost te otpornost - Tradicionalne boje za zid s vremenom gube na svojoj ljepoti i na sebe privlače prljavštinu i razne druge mrlje. Periva boja ne samo da dulje zadržava svjež izgled, ona je također otpornija na mrlje, grebanje, udarce i izblijedjelosti. Ne zadržavaju vlagu - U kupaoni i wc-u često ćemo primijetiti vlagu, plijesan i razne mrlje, što dovodi do oštećenje zidova. Periva boja može se očistiti s vlažnom i suhom krpom, što minimalizira mogućnost pojave vlage.

Najbolja periva boja za zidove i savjeti za odabir prave boje

U svijetu perivih boja za zidove također postoje više vrsta boja. Navedene boje dijelimo na dva glavna tipa: Vodoperive boje - One boje koje se slobodno mogu prati s vodom i koje su idealne za prostore koje imaju veći promet (kuhinja, hodnik ili dječje sobe). Otporne na pranje - One boje koje su zapravo još i otpornije od vodoperivih boja. Mogu se čistiti s deterdžentima i idealni su izbor za prostor koji je izložen prljavštini i masnoći. Koja je najbolja periva boja za zidove i kako odabrati najbolju boju? Prilikom odabira navedene boje, potrebno je da u obzir uzmete sljedeće:

Namjena u prostoru - Odaberite tip boje ovisno o prostoru gdje će biti. Boja - Potrebno je odabrati boju koja će se uklapati u vaš životni prostor. Efekt - Ove boje dolaze s raznim efektima, tako je potrebno znatii želite li satin, mat ili sjajan efekt nakon nanošenja. Cijena - Perive boje su skuplje od klasičnih. Sama cijena ovisi o brandu boje, kvaliteti i tipu boje, no opseg cijena je od 35 do 50 eura za 5 litara boje. Kako se nanosi periva boja? Prije procesa nanošenja potrebno je dobro pročitati upute proizvođača koje se nalaze na pakiranju. Zidove je potrebno dobro očistiti i osušiti prije nanošena. Boju je potrebno nanijeti u više slojeva, dva do tri tanja sloja. Boja se mora dobro osušiti prije korištenja prostora. Najbolja periva boja za zidove je ona koja se uklapa u vaš životni prostor.


Tagovi: