Najbolje brašno za kruh

Najbolje brašno za kruh

Najčešće koristimo glatko pšenično brašno za kruh

Postoje glatko, ošro i bezglutensko pšenično brašno i postoji pšenična krupica ili griz, a razlike među vrstama pšeničnog brašna su u stupnju do kojeg je brašno mljeveno. Najfinije mljeveno pšenično brašno je oštro brašno, glatko brašno je za nijansu grublje mljeveno, pšenična krupica ili griz se dobiva od najgrublje mljevene pšenice, a bezglutensko brašno u sebi ima četiri dijela cjelovotog brašna i šest dijelova raznih vrsta škrobnog brašna. Najčešće koristimo glatko pšenično brašno za kruh.

Oštro brašno obično koristimo za pripremu finih slastica i prhkih tijesta. Glatko pšenično brašno za kruh se koristi i za pripremu peciva, kolača i slastica od dizanih tijesta, mliječnih peciva, tijesta za pizzu, vučenih tijesta za savijače i štrudle, za pripremu lisnatog tijesta, raznih domaćih tjestenina i rezanaca, ali muffini su bolji od glatkog brašna. Glatko brašno se koristi za zaprške, hladni zafrig, pripremu bešamel umaka i pripremu drugih vrsta umaka koje trebaju dodatak brašna, a i za pohanje mesa ili povrća.

Pšenično brašno za kruh koristite prema svom ukusu

Jasno da ima ljudi koji uvažavaju samo oštro pšenično brašno i sve rade od njega, pa i kruh. Može i tako, nije zabranjeno, pšenično brašno za kruh koristite prema svom ukusu, ali dobivate skuplji, ali ne nužno i kvalitetniji kruh. U Hrvatskoj koristimo nekoliko tipova pšeničnog brašna, bijelo brašno tip 400 i tip 550, polubijelo brašno tip 700 i tip 850, crno brašno tip 1100 i tip 1600 i integralno brašno od cjelovitog zrna.

Brašno za kruh može biti i mješavina više vrsta različitog brašna od različitih žitarica, a smjese se mogu kupiti i gotove. MIješaju se pšenično i kukuruzno brašno i takav kruh su naše bake zvale "zmesovni kruh", no miješati se može pšenično brašno s raženim brašnom, sa zobenim brašnom, sa heljdinim brašnom, sa pirovim brašnom, sa rižinim brašnom, sa prosenim brašnom. Otkad su se pojavili kućni električni pekači za kruh u kućanstvima se puno eksperimentira u pravljenju idealne mješavine raznih vrsta brašna.

Celijakija i bezglutensko brašno za kruh

U modernom svijetu je sve više poremećaja u prehrani i intolerancije na pojedine namirnice ili samo pojedine sastojke u namirnicama koje koristimo u prehrani i mnogi stručnjaci za celijakiju optužuju upravo bijeli kruh. Dok smo jeli domaći kruh od integralnog pšeničnog brašna takvih poremećaja nije bilo, da li zato što su mekinje u integralnom brašnu blagotvorno djelovali na probavu ili zbog nečeg drugog, konačni sud još nije donesen. Celijakija i bezglutensko brašno za kruh kao lijek je potrebno.

Pšenično bijelo crno i integralno, ječmeno, raženo, pirovo, zobeno, kamutovo, sve su to glutenska brašna. Bezglutenska brašna su kukuruzno, bademovo, kokosovo, sojino, heljdino, kvinojino, rižino, slanutkovo, proseno, kukuruzni škrob, tapioka, armantovo i aru prah. Sve nabrojane vrste, glutenske i bezglutenske mogu se koristiti kao brašno za kruh. Namjenska pšenična brašna vam samo olakšavaju kupovinu u trgovini, kao i gotove mješavine raznih vrsta brašna. Ako imate kroničnih probavnih tegoba zamijenite na neko vrijeme obični kruh sa graham pecivom, da pomognete svojoj probavi.


Tagovi: