Najbolje varivo od tikvica

Najbolje varivo od tikvica

Sastav i ljekovitost tikvica i najbolje varivo od tikvica

Sezona tikvica započinje u ljeto, i tada se one mogu pronaći u brojnim jelima kao glavna ili kao sporedna zvijezda. Dolaze u raznim vrstama, bojama i oblicima, no najčešće se sade one manje tamnozelene koje podsjećaju na krastavce. Tikvice, baš poput dunji i krastavca pripada u porodicu Cucurbitaceae. Tikvice same po sebi imaju malo kalorija, puno nutrijenata. Odličan su izvor vitamina B i C, kalija i mangana, dok žute tikvice sadrže i beta karoten. Svakodnevnom konzumacijom tikvica u organizam unosimo dijetalna vlakna koja su odgovorna za poticanje zdrave probave i čišćenje crijeva.

Spojevi koji se nalaze u tikvici čuvat će zdravlje našeg krvožilnog sustava i snizit će povišeni kolesterol. Tikvice tako imaju sljedeće zdravstvene dobrobiti: Protuupalno djelovanje, povećanje razine energije, pomoć u mršavljenju, snižavanje krvnog tlaka, snižavanje kolesterola, čišćenje organizma od toksina, poboljšanje probave, poticanje libida, zdravlje kože. Kako napraviti tikvice i očuvati njihove nutritivne vrijednosti? Najbolje varivo od tikvica često je traženi pojam, upravo radi očuvanja nutritivnih vrijednosti tikvica. Najbolje varivo od tikvica je ono koje je najjednostavnije, bogato okusima.

Recept za najbolje varivo od tikvica

Varivo od tikvica jelo je koje se često viđa na ljetnom meniju. Ono je jednostavno i hranjivo, te nam pruža potrebnu sitost i energiju. Danas se na internetu mogu pronaći brojni recepti na temu najbolje varivo od tikvica, stoga može biti prava muka odabrati ono koje vam se najbolje sviđa. Ovo jelo na žlicu ima brojne varijacije pripreme, no bilo bi poželjno da se uvijek okrenete što zdravijem izboru. Kako pripremiti najbolje varivo od tikvica? Donosimo vam recept koji ne zahtijeva zapršku i koji će vam pružiti maksimalni užitak.

Sastojci - tikvica koja je srednje veličine, veći krumpir, luk, manji poriluk, maslinovo ulje, sol i biber, dvije žličice sušenog kopra i grčkog jogurta. Priprema - Tikvicu je potrebno oprati te naribati, krumpir ćete oguliti i isto tako naribati. Luk i poriluk narežite na sitnije kockice. Na maslinovom ulju dobro prodinstajte luk i poriluk, zatim začinite s oli i biberom. Kada luk zažuti dodajte prethodno naribanu tikvicu kao i krumpir, još posolite i popaprite. Sve podlijte s vodom i kuhajte do 15 minuta. Na kraju kuhanja dodajte dvije žlice grčkog jogurta te kopar i poslužite uz domaći kruh.

Jela s tikvicama i najbolje varivo od tikvica

Za vrijeme njihove sezone koristimo ih kao glavno jelo ili kao prilog. Tikvice su mnogima omiljeno povrće radi svojih nutritivnih vrijednosti, ali i radi jednostavnosti pripreme. I dok svatko ima svoju inačicu za najbolje varivo od tikvica, što je s ostalim jelima od tikvica? Tikvice još možemo pripremiti i na sljedeće načine: Juha - Lagana te brza kremasta juha može biti jednostavan ručak ili brza večera. Umak - Tikvice se mogu speći, samljeti i dobro začiniti te umiješati u tjesteninu.

Punjene - Mnogima omiljen način pripreme tikvica. Tikvice se izdube i ispune s mljevenim mesom. Tikvice se zatim peku u rolu i poslužuju tople s salatom ili umakom. Popečci - Tikvice se naribaju, ocijede od viška vode i ubace u smjesu koja je slična kao i za palačinke. Smjesa se grabi žlicom na tavu i peku do zlatno žute boje. Varivo - Iako je teško napisati recept za najbolje varivo od tikvica, potrebno je naglasiti kako se ono može raditi u raznim varijantama - s ili bez zaprške, s ili bez drugog povrća, s ili bez noklica.


Tagovi: