Najbolje meso za lešo

Najbolje meso za lešo

Najbolje meso za lešo i tajne kuhanja mesa na lešo

Kuhanje na lešo opisuje se kao lagani način kuhanja. Nježnije je od samog kuhanja, no ipak ponešto agresivnije od blanširanja. Kuhanje se često opisuje kao proces kada namirnice potopimo ili stavimo u vodu/tekućinu koja je ispod točke samog vrenja. Kuhanje na lešo je malo teži način kuhanja, samo zato što zahtijeva nešto pažljiviji način kuhanja. Zašto namirnice kuhamo na lešo? Ovakvim kuhanjem lagano dopuštamo namirnicama da se kuhaju sinergijski. Na ovaj način najviše se kuha meso, žitarice, mahunarke. Najbolje meso za lešo je ono koje sami biramo, no potrebno je znati male tajne kuhanja.

Kuhanje se mora odvijati na temperaturi od 85 do 96 stupnjeva. Razlikujemo tri načina kuhanja na lešo - sporo, krčkanje ili brže kuhanje. Sporo kuhanje se odvija na niskoj temperaturi s manjim aktivnostima u loncu. Krčkanje se odvija na nižoj temperaturi, uz laganu pojavu mjehurića u loncu. Na ovaj način se kuhaju juhe, variva, umaci. Brzo kuhanje se odvija na srednjoj ili jakoj temperaturi, uz više mjehurića u loncu. Na ovaj način se pripremaju razni umaci ili salse. Kako odabrati najbolje meso za lešo i na što obratiti pozornost?

Najbolje meso za lešo i odabir mesa za lešo

Netko će reć kako postoji najbolje meso za lešo, dok će netko reći da je to stvar osobnog ukusa. Svako meso možemo kuhati, no neće svaki komad mesa ispasti sočan i mekan, već postoji mogućnost da postane tvrd i bezokusan. Kako onda odabrati najbolje meso za lešo? Govedina - najbolje je odabrati vrat koji je bogat s žilama jer je sami mišić odličan za juhe te dulje dinstanje. Lopatica je također dobar izbor, no potrebno je dulje kuhanje i idealno je za juhu.

Teletina - Teleći vrat je isto mesnat i pomalo žilav, i zapravo je idealan za gulaš, no može se iskoristiti i za lešo. But se također može kuhati i zapravo se smatra najidealnijim dijelom mesa. Donji dio buta savršen je za dinstanje. Janjetina - i dok se može pripremati na lešo, često se bira radije za pečenje radi kvalitete mesa. Svinjetina - Vrat je idealan za pečenje, dinstanje i lešo. Lopatica je također odličan izbor za pirjanje i gulaše, lešo i juhe, no mora se odvojiti od kostiju. Piletina i puretina - Pileća krilca, hrbat i batak su odlični za temeljac i lešo, no mogu se i pržiti prema želji.

Najbolje meso za lešo recept

Da bi pripremili najbolje meso za lešo potrebno je odabrati dobar komad mesa. Birate meso po želji i ukusu, no poželjno je da odaberete između junetine, svinjskog buta ili puretinu. Kako se priprema meso na lešo? Recept je sljedeći: Sastojci - Odabrano meso, jedna glavica luka, povrće po vlastitoj želji, sol i papar, začini po želji. Priprema - Meso je potrebno dobro oprati i staviti u pripremljen lonac koji je napunjen s vodom. Meso se mora potopiti u vodi.

Kada lonac stavite na vatru dodajte i povrće po želji i začinite, kuhajte sporo do 2 sata (ovisno o komadu mesa koji ste odabrali). Kada je meso kuhano, izvadite ga van i pustite da se malo ohladi prije rezanja ili trganja. Meso koje je pripremljeno na lešo najbolje je poslužiti s nekim umakom ili s prilogom po želji. Najbolje meso za lešo ovisi o tome što volite, no imajte na umu da odabir mesa utječe na njegovu obradu te krajnji rezultat. Meso koje je kuhano na ovakav način mora biti mekano.


Tagovi: