Završio natječaj za naplatu. Miču se naplatne kućice s autocesta. Evo kako ćete uskoro plaćati cestarinu u Hrvatskoj.

Završio natječaj za naplatu. Miču se naplatne kućice s autocesta. Evo kako ćete uskoro plaćati cestarinu u Hrvatskoj.

Konačna presuda Visokog upravnog suda: Novi sustav naplate na autocestama grade Sky Toll i TollNet

Petak je donio ključnu odluku u vezi s budućnošću naplate cestarina u Hrvatskoj. Visoki upravni sud odbio je žalbu austrijske tvrtke, čime je potvrđeno da će novi sustav naplate na hrvatskim autocestama izgraditi konzorcij slovačkog Sky Tolla i češkog TollNeta, izvijestio je Jutarnji list.

Konzorcij se obvezao dovršiti projekt u roku od dvije godine, s troškovima procijenjenim na 80 milijuna eura bez PDV-a. Ova vrijednost predstavlja 20% uštede u odnosu na inicijalno procijenjenu vrijednost nabave od 100 milijuna eura. Cijeli projekt financira Europska unija putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Plan je da se ugovor s konzorcijem potpiše ove jeseni, a da se radovi započnu do kraja godine. To znači da će tradicionalne naplatne kućice na autocestama nestati najkasnije do kraja 2026. godine.

Korisnici će cestarinu moći plaćati na dva načina: putem ENC uređaja koji će unaprijed nadoplatiti ili povezivanjem registarskih oznaka s bankovnim računom, omogućujući automatsko naplaćivanje cestarine.

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) kažu da će novi sustav kombinirati dvije provjerene tehnologije – suvremeni ENC uređaj i automatski sustav očitanja registarskih oznaka (DSRC i ALPR tehnologije). Ovaj jedinstveni sustav naplate bit će primjenjivan na svim dionicama u Hrvatskoj, omogućujući slobodan protok vozila bez zaustavljanja zbog naplate. Time će se povećati protočnost prometa i smanjiti emisije štetnih plinova uzrokovane zastojima.

ENC uređaj bit će obavezan za teška vozila, dok će vozači lakih vozila moći birati između korištenja ENC uređaja ili sustava očitanja registarskih oznaka.

Ovo rješenje je posebno prilagođeno za više od 85% turista koji u Hrvatsku dolaze cestovnim putem, omogućujući im jednostavniju naplatu cestarine bez potrebe za nabavom ENC uređaja.

Ovim završetkom natječaja i presudom Visokog upravnog suda, Hrvatska kreće u modernizaciju svog sustava naplate cestarina, donoseći prometnu infrastrukturu u korak s najnovijim tehnologijama.


Tagovi: