Tko su onkološki bolesnici

Tko su onkološki bolesnici

Tko su onkološki bolesnici i što je onkologija

Tko su onkološki bolesnici? Onkološki bolesnici su osobe koje su oboljele od bilo kojeg oblika malignog tumora, karcinoma. Maligni tumor se može pojaviti u ljudskom tijelu na bilo kojem organu u tijelu, kod žena se često javlja na dojkama, a kod mušakaraca na prostati, zajedničko obim spolovima je karcinom debelog crijeva i karcinom pluća koju su česti razlog onkološkom oboljenju.

Onkologija je medicinska grana koja kao interdisciplinarna složena metoda dijagnosticiranja i liječenja brine o onkološkim pacijentima. Naziv dolazi od grčkih riječi onkos što znači gomila i masa, te logos što znači nauka, znanje i učenje. Onkologija je grana medicine koja se bavi dijagnosticiranjem, liječenjem, praćenjem razvoja bolesti, praćenjem pacijenata nakon uspješnog liječenja koji su preboljeli karcinom. Genetika, biokemija, imunologija, endokrinologija, fiziologija, patologija, nuklearna medicina, kirurgija, radijacijska fizika grane su koje su uključene u onkologiju, te liječnici specijalisti imaju široko znanje kako bi mogli diagnosticirati karcinom, liječiti pacijente, pratiti oboljele od karcinoma, te palijativno zbrinjavati pacijente koji su u terminalnoj fazi maligne bolesti. Tko su onkološki bolesnici, osobe koje su oboljele od bilo koje vrste karcinoma koji ima nekoliko tisuća vrsta.

Tko su onkološki bolesnici i kako se liječe

Kako se liječe i tko su onkološki bolesnici? Ovisno o vrsti karcinoma, fazi razvoja u kojoj je karcinom otkriven ovisit će i vrsta i način liječenja onkoloških bolesnika. U nekim slučajevima se nažalost karcinom otkriva prekasno kada je je već metastazirao i proširio se cijelim tijelom, te to nazivamo terminalnom fazom. U terminalnoj fazi onkološkim pacijantima liječenja kemoterapijom, pametnim lijekovima ili radiologijom nema puno pomoći već se nastoji pacijentima olakšati bolove koji su izuzetno jaki u ovoj fazi bolesti prije smrti.

Tko su onkološki bolesnici koji se liječe protiv ove opake bolesti? Onkološki bolesnici koji su na liječenju bilo da se radi o kirurškom zahvatu odstranjivanja patoloških stanica, kemoterapiji koja se bazira na kombinacijama raznih jakih lijekova, radiologiji koja se bazira na zračenju oboljelog dijela tkiva, te pametnim lijekovima koji djeluju ciljano na stanice zahvaćene karcinomom i metastazama. Pacijenti će nakon liječenja trebati neko vrijeme za oporavak jer lijekovi koje dobivaju uništavaju imunitet i zdrave stanice u tijelu, pa nerijetko osobe jako smršave i najveća je bitka vratiti tijelo u zdravo stanje te vratiti kilažu u normalno stanje.

Tko su onkološki bolesnici koji se prate

Tko su onkološki bolesnici koji se prate i što znači praćenje stanja onkoloških bolesnika. Praćenje stanja onkoloških bolesnika se sastoji od niza različitih analiza poput tumorskih markera, radiološka snimanja, magnetna rezonanca, CT snimanja te se snimke uspoređuju sa prethodnim snimkama da bi se vidjelo postoje li promjene koje su u međuvremenu nastale.

Tko su onkološki bolesnici koji se nakon izlječenja redovno prate kako bi se na vrijeme otkrilo ukoliko se bolest ponovno vrati, te se započelo liječenje u ranoj fazi razvoja karcinoma. Rano otkrivanje karcinoma utječe na rezultat liječenja jer kada se rano otkrije karcinom još nije metastazirao, proširio se tijelom u neki drugi organ. Kada se dogodi da je karcinom metastazirao i otputova u tijelo u neki drugi organ on može godinama mirovati i ne razviti se u novi karcinom, te se nekon par godina ovisno od slučaja do slučaja ponovo aktivirati. U takvim se slučajevima drugi karcinom koji se razvio na potpuno drugom organu naziva recidivom prvobitnog karcinoma. Na primjer karcinom debeleg crijeva koji je u uspješno izliječen ukoliko se nakon nekog vremena ponovo javi na bubrezima, ovaj karcinom bubrega se naziva recidivom debelog crijeva iako se radi o potpuno drugom organu.


Tagovi: