Tko su salezijanci

Tko su salezijanci

Ako se pitate tko su salezijanci u početku su bili samo udruga

O osnivaču salezijanaca svetom Ivani Don Boscu znamo da je okupljao zanemarene dječake prepuštene ulici, poučavao ih vjeri, drugim znanjima i vještinama, čestitosti i poštenju. Don Bosco je i sam zbog siromaštva otišao iz roditeljskog doma već u 12-oj godini, radio je kod nekog bogatog seljaka za koricu kruha i spavao u štali, usput se školovao, a u školi je osnovao "Društvo veseljaka". U 20 - oj godini postaje svećenikom i bez njega nema odgovora na pitanje tko su salezijanci.

Bio je svećenik i pedagog i po prirodi stvari se bavio zapuštenom i napuštenom mladeži. Ako se pitate tko su salezijanci u početku su bili samo udruga. Naime, Don Bosco je sa četvoricom svoji štićenika osnovao Družbu za rad s mladima i skrb o njima i kongregacija je stavljena pod zaštitu svetog Franje Saleškog koji bio njegov osobni zaštitnik koji je i zaštitnik učitelja i odgajatelja, a 1946 godine družba je postala Salezijanci Don Bosca ulu skraćeno SDB.

Tko su salezijanci prije svega prijatelji mladeži

Don Bosco je odmah nakon osnutka Družbe salezijanaca, već sljedeće godine pokrenuo novine "Prijatelji mladeži", koje baš i nisu zaživjele, osnovao "Društvo za uzajmnu pomoć radnika" 1850 godine, a 1853 godine pokreće seriju knjižica "Katoličko štivo" koje su izlazile jedanput mjesečno. Jednostavan je odgovor na pitanje tko su salezijanci prije svega prijatelji mladeži, a sam Don Bosco je usporedo pisao i pravila salezijanskog reda i vodio razne strukovne radionice sa svojim štićenicima da bi ih uz vjerske naputke i zanatski osposobio za život.

Don Bosco je iskreno vjerovao u preventivni odgoj i provodio ga. Kada danas pitamo tko su salezijanci, mislimo na svećenike salezijance, časne sestre salezijanke i mnoge vanjske članove SDB. Prvi salezijanski samostan je u Hrvatskoj osnovan 1922 godine. Salezijanci se i danas bave odgojem muške mladeži, školovanjem i misijskim radom s njima, a sestre salezijanke obuhvaćaju više redova i bave se odgojem ženske mladeži. Prvi ženski salezijanski red je pokrenuo SvetiFranoSaleški sa sestrom Ivanom Franciskom de Chantal 1610 godine.

Velika salezijanska obitelj eto tko su salezijanci

Kada pogledamo što je sve Don Bosco učinio u svoje 73 godine života i 47 godina svećeničkog rada, uz činjenicu da je njegovo tijelo neraspadnuto do dana današnjega, a umro je 31 siječnja 1888 godine, proglašen blaženim 1929 godine, svetim 1934 godine, a Sveti Ivan Pavao II ga je 1988 godine proglasio ocem i učiteljem a njegov preventivni odgoj preporučio kao službenu metodu. Velika salezijanska obitelje eto tko su salezijanci u svom najširem sastavu.

Don Bosco je osnovao četiri ogranka salezijanaca, Kćeri Marije Pomoćnice, salezijance suradnike i Udruženje štovatelja Marije Pomoćnice, svi ogranci rade u cijelom svijetu, na svim kontinetima u svojim provincijama, kućama ili na misijskim postajama. Velika salezijanska obitelj eto tko su salezijanci, koji i dalje šire vjerska pravila katoličke crkve i preventivni odgoj mladeži. Njihovi štićenici dobiju zanimanje i kruh u ruke, pa i ako ne odluče ući u salezijanske redove, zauvijek pronose svijetom pravila i vrline kršćanskog života.


Tagovi: