Tko su arapi

Tko su arapi

Kod pitanja tko su arapi prvo se sjetimo beduina

Postoje predislamski arapi i postislamski arapi koji svoj početak bilježe sa pojavom Proroka Muhameda koji nije samo začetnik nove religije islama, nego je i organizator nove arapske države koja je trebala postati islamsko središte u novoskrojenom svijetu. Kod pitanja tko su arapi prvo se sjetimo beduina, nomadskih plemena koja tumaraju arapskim poluotokom i preživljavaju u surovim uvjetima za život. Iako arape povezuju zajednički jezik, kultura i običaji, ta nomadska plemena su često međusobno ratovala.

Tko su arapi, oni su semitski narodi koji nastanjuju Bliski istok i Sjevernu Afriku, govore arapskim jezikom i pišu arapskim pismom, a znamo da su semitska plemena potekla od Sema, najstarijeg Noinog sina, uz Hama i Jafeta. Obzirom da su biblijski narod i da je Prorok Muhamed uvažio veliki dio Starog Zavjeta i da je rođen u Meki, nju je i postavio kao najsvetije mjesto islama i središte arapskog svijeta, a odlazak na Kabu (Ćabu) u meki je dužnost svakog muslimana barem jedanput u životu.

Kad se pitamo tko su arapi odmah se sjetimo arapskih brojeva

Iako su arapi imali zajedničku kulturu i običaje stalno su međusobno ratovali, ujedinila ih je tek zajednička vjera Muhamedovim proglašenjem Hidžre 622 godine, koja označava seobu muslimana iz Meke u Medinu (Prorokov grad) i ta godina se uzima kao početak računanja vremena u islamu. Kad se pitamo tko su arapi odmah se sjetimo arapskih brojeva koje su navodno arapi darovali svijetu. Istina je da su oni uzeli indijske brojeve kojima su dodali nulu i prozvali ih arapskim brojevima.

Dok se pitamo tko su arapi moramo se sjetiti da je islam kao i kršćanstvo i judaizam "muška" religija i u njemu žene imaju potlačeni položaj, moraju se pokrivati ili hodati "zamotane", ne smiju same šetati ulicom niti voziti automobil. Crni kamen u građevini Kabu u gradu Meki je najsvetije mjesto muslimana, ali im je i Jeruzalem jednako važan kao i židovima i kršćanima. Arapski konji su među najcjenjenijim konjima na svijetu. Arapi će vas u svakoj prigodi ponuditi kavom ili čajem.

Tko su arapi i koliko su ih promijenila bogata nalazišta nafte

Arapska plemena su oduvijek ratovala međusobno i sa svojim susjedima židovima i kršćanima. Nisu svi arapi muslimani, a nakon prorokove smrti i islam se rascijepio na sunite i šijite. Mnogi arapi su muslimani samo deklarativno, ali ne žive po Kuranu. Tko su arapi i koliko su ih promijenila bogata nalazišta nafte, oni su sjajni trgovci, fanatični i žilavi ratnici i najbolje sami poznaju surovi dio svog pustinjskog svijeta, zbog kojeg su poučili navodnjavanju i ostatak svijeta.

Tko su arapi, isti onaj narod koji je svijetu darovao pamuk, matematiku, astronomska znanja, liječništvo, ali i astrologiju i alkemiju. Arapi su prvi radili jednostavnije operacije oka, a gorke lijekove pretvarali u slatkaste i pitke sirupe. Najpoznatiji liječnik arapskog svijeta je Ibn Sina, na Zapadu poznat kao Avicena (X stoljeće), bio je liječnik, filozof, astronom i pjesnik, a njegov "Medicinski kanon" se kao medicinska enciklopedija koristio 6 stoljeća nakon njegove smrti. Nafta je donijela blagostanje Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu, Bahreinu. Križarski ratovi su se uglavnom vodili između kršćana i arapa.


Tagovi: