Tko su isusovci

Tko su isusovci

Tko su isusovci, oni su pripadnici crkvenog reda Družba Isusova

Osnivač isusovaca je baskijski plemić sveti Ignacije Lojolski (1491 - 1556) i njegova subraća Franjo Ksaverski, Simao Rodrigues, Alfonso Sameron, Petar Faber, Nicolas Bobadilla i Diego Lainiez pod imenom Družba Isusova, a novi red je potvrdio papa Pava III 1540 godine. Treba objasniti tko su isusovci, oni su pripadnici crkvenog reda Družba Isusova, u narodu poznati kao jezuiti, a uključuju svećenike i braću pripadnike reda koji ne obavljaju svećeničke dužnosti iako oboji polažu istovjetne zavjete.

Do osnivanja Družbe Isusove svi crkveni redovi su dobivali imena po svojim osnivačima (franjevci, benedeiktinci, dominikanci, pavlini, ivanovci, salezijanci), no pripadnici Družbe Isusove nisu postali ignacijevci, nego isusovci, prema nazivu družbe, eto tko su isusovci. Naime, sveti ignacije Lojolski je u mističnom susretu sa Isusom s križem i Ocem, pozvan u službu od Sina i Oca i družba je za svog vrhovnog poglavara izabrala Isusa i utkala to u svoj službeni naziv i tako su "rođeni" isusovci koji su danas rašireni po cijelom svijetu.

Na pitanje tko su isusovci se može odgovoriti oni su crkvena inteligencija

Iako i svećenici i braća Družbe Isusove polažu zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti nečega se ne odriču, a to je obrazovanje. Na pitanje tko su isusovci se može odgovoriti oni su crkvena inteligencija, naime, sam sveti Ignacije je odmah brzo shvatio da bez obrazovanja neće moći pomagati potrebitim dušama, zato se odlučio školovati i zarediti za svećenika. U svojoj 30 - oj godini je upisao 11 -godišnje školovanje na Sorboni gdje je i upoznao svoje suosnivače novog crkvenog reda.

Šestorica prijatelja sa Sorbone su se zvala "Prijatelji u Gospodinu" i ta mala družba je bila preteča Družbe Isusove. Oni su već u toj maloj družbi položili zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti u kapeli na Montmartreu, ovi podaci dovoljno osvjetljavaju pitanje, tko su isusovci. Imali su namjeru po završetku studija otići u Jeruzalem gdje bi djelovali među muslimanima, ali taj plan se pokazao neostvariv jer nijedan brod nije plovio u Svetu Zemlju, pa su se stavili papi na raspolaganje, a Rimljani su ih nazivali "reformirani svećenici", a ubrzo su ih počeli pozivati na sve strane.

Tko su isusovci, to su redovnici koji su se prvo angažirali u obrazovanju

Sveti ignacije je umjesto pravila reda koja su donosile sve crkvene bratovštine napisao "Formulu Istituta", koju je papa Pavao III odobrio, a samu redovničku zajednicu je odobrio 27 rujna 1540 godine, a Ignacio je postao vrhovni poglavar što je ostao sve do smrti. Tko su isusovci, to su redovnici koji su se prvo angažirali u obrazovanju, tako je Ignacio prvo osnovao "Rimski kolegij" koji je papa Pavao IV 1556 godine podigao na razinu sveučilišta.

To prvo isusovačko sveučilište od 1583 godine nosi ime Gregorijana, a za izobrazbu mladih isusovacaja je Ignacije osnovao Collegium Germanikum. Eto tko su isusovci, kasnije su osnovali Biblicum, pa Institum Orijentale i tako obrazovani misijski djelovali u Indiji, Japanu, Africi, Sjevernoj i Južno Americi, Kini, po cijelom svijetu. Raskošne barokne crkve su ispunili glazbom i sakralnom umjetnošću. Kazalište im je bilo pedagoško sredstvo, izumili su dijapozitiv, kod mjerenja temperature koristili živo sredstvo, postavili diferencijalni račun, proučili pojave pri lomu svjetla kroz prizmu, sudjelovali u stvaranju analitičke geometrije.


Tagovi: