Tko su članovi obitelji

Tko su članovi obitelji

Tko su članovi obitelji po krvnom srodstvu

Obitelj osnovna društvena i ekonomska zajednica društva, razlikujemo užu, širu i proširenu obitelj. Biološki određujemo tko su članovi obitelji po krvnom srodstvu, to su roditelji i djeca koji čine užu obitelj, djedovi i bake i unuci s kojima imamo širu obitelj i proširena obitelj koju čine braća i sestre naših roditelja, njihovi bračni partneri i njihova djeca, te drugi bliži ili daljnji rođaci koje zajdničkim imenom nazivamo rodbina, ali u nekim obiteljima i očuh, maćeha ili posvojena djeca.

Tko su članovi obitelji po nekrvnom srdstvu, to su već spomenuti očuh ili maćeha, posvojena djeca i osobe koje ženidbom ili udajom postaju članovi vaše obitelji, snahe i zetovi na prvoj razini, na široj razini to je svojta, ženina i muževa rodbina. U Hrvatskoj vlada kolektivna amnezija oko titulara svojte, pa se sve žene u obiteljima nazivaju šogoricama, a svi muškarci koji dođu u obitelj se nazivaju šogorima, nerijetko se brkaju i uloge svekra i svekrve, pa u titlovima pod stranim filmovima naiđemo na sulud prijevod "on je njegov svekar".

Tko su članovi obitelji i koji su ispravni nazivi srodstva

Nisu svi samo šogori i šogorice i potrebno je znati tko su članovi obitelji i koji su ispravni nazivi srodstva, da se ne zaboravi, ne zna se zašto su se ti nazivi izgubili. Roditelji vaših roditelja su vaši djedovi i bake, braća vašeg oca su vaši stričevi, njihove supruge su vaše strine, a braća vaše majke su vaši ujaci, njihove žene su vaše ujne. Sestre vaših roditelja su vaše tetke (u Hrvatskoj se govori tete), muž svačije tetke je tetak.

Tko su članovi obitelji, muževi vaših kćeri su zetovi, žene vaših sinova su snahe ili nevjeste, vi ste zetovima punac i punica (tast i tašta), a snahama svekar i svekrva i ne može muškarac imati svekra i svekrvu, to su samo pogrešni prijevodi i navodi. Muževi dviju sestara su se nekada oslovljavali sa svak, a njegova žena je bila svast ili svastika (svojak, od svojta), danas se oslovljavaju kao šogori. Žene dvojice braće su bile jetrve (jedva se trpe), ali i one su danas postale šogorice.

Tko su članovi obitelji i još malo zaboravljenog rodbinskog titulara

Kao što su šogor i šogorica pojeli sve razlike među rodbinskim vezama (šogor vam je samo muž vaše žene a šogorica njegova žena), tako su i nećaci i nećakinje pojele razlikovanje. Da bi bolje razumjeli tko su članovi obitelji i još malo rodbinskog titulara će malo razbiti to rodbinsko podvođenje pod zajedničke nazivnike. Nekada su bratići bili djeca vašeg brata, sestričine su bile djeca vaše sestre, danas se tako ta djeca oslovljavaju međusobno, a brat i sestra djecu jednog ili drugog nazivaju nećacima ili nećakinjama.

Obzirom da je ljudski vijek produžen u sve više obitelji ima i prabaka i pradjedova. Tko su članovi obitelji novih, spojenih obitelji (zbog razvoda ili smrti) roditelji su ili očuh ili maćeha, djeca mogu biti pastorci, ali međusobno polubraća i polusetre ako imaju samo jednog zajedničkog roditelja. Braća vašeg muža su vaši djeveri, muževa sestra je zaova, a treba spomenuti i prijatelja i priju, zetove roditelje. Sve se ovo nazivlje izgubilo iz upotrebe usput, negdje u vremenu.


Tagovi: