Tko su palestinci

Tko su palestinci

Tko su Palestinci uopće?

Tko su Palestinci? Palestinci su etnička skupina, odnosno arapsko stanovništvo koja potječe iz Levanta, područja koje obuhvaća današnji Izrael, Palestinske teritorije, što obuhvaća područja kao što su Gaza i Zapadna obala, te Jordan, Libanon i Sirija. No, tko su Palestinci zapravo? Povijesno gledano, Palestinci su potomci različitih naroda koji su naseljavali ovo područje kroz tisućljeća godina, a to uključuje narode kao što su Kanaanci, Filistejci, Arapi i ostali narodi. Palestinci govore arapskim jezikom, te su oni većinom muslimani suniti, iako među njima ima i kršćana kao i Druza. Palestinski identitet kao takav počeo se oblikovati početkom 20. stoljeća kao odgovor na rastući cionizam i britansku kolonijalnu upravu. Palestinci su postali prepoznatljiva politička i društvena zajednica, definirajući se prvenstveno kroz svoju povezanost s teritorijem Palestine i borbom za nacionalno samoodređenje. Palestinski nacionalni pokret počiva na ideji zajedničkog povijesnog i kulturnog naslijeđa te težnji za stvaranjem suverene palestinske države na teritorijima koje smatraju svojom domovinom.

Tko su Palestinci i koja je njihova povijest?

Tko su Palestinci i kako je nastao ovaj narod? Područje Palestine bilo je naseljeno tisućama godina prije Krista, a tijekom povijesti njime su vladali Egipćani, Asirci, Babilonci, Perzijanci, Grci, Rimljani, Bizantinci, Arapi, Križari, Osmanlije i Britanci. Nakon Prvog svjetskog rata i raspada Osmanskog Carstva, područje Palestine došlo je pod britanski mandat. Tijekom ovog razdoblja, napetosti između Arapa i Židova eskalirale su, posebno zbog velikih valova židovske imigracije potaknute cionističkim pokretom. Godine 1947., Ujedinjeni narodi predložili su plan podjele Palestine na dvije države, jednu židovsku i jednu arapsku, što su Židovi prihvatili, a Arapi odbacili. Ovaj plan nikada nije bio proveden zbog izbijanja arapsko-izraelskog rata 1948. godine, koji je doveo do osnivanja Države Izrael i raseljavanja stotina tisuća Palestinaca. Ovaj je događaj poznat kao Nakba, odnosno katastrofa. Nakba je ostavila dubok trag na palestinskom kolektivnom sjećanju i identitetu, simbolizirajući gubitak domovine i početak trajne borbe za povratak i priznavanje. Tko su Palestinci i gdje su se poslije naselili? Tijekom narednih desetljeća, Palestinci su nastavili živjeti u izbjegličkim kampovima u susjednim zemljama ili pod izraelskom okupacijom na Zapadnoj obali i u Gazi. PLO (Palestinska oslobodilačka organizacija) osnovana je 1964. godine s ciljem borbe za palestinsku nezavisnost. Pod vodstvom Jasera Arafata, PLO je postao međunarodno priznati predstavnik palestinskog naroda. 1993. godine potpisani su Sporazumi iz Osla između PLO-a i Izraela, koji su trebali dovesti do stvaranja palestinske države kroz fazni proces. Međutim, ovaj proces je zapao u zastoj zbog nastavka sukoba, izgradnje izraelskih naselja na okupiranim teritorijima i političkih nesuglasica između Palestinaca i Izraelaca. Drugi intifada, odnosno palestinski ustanak, je započela 2000. godine dodatno je pogoršala situaciju, što je posljedično dovelo do novog vala nasilja i nesigurnosti.

Tko su Palestinci i gdje oni žive?

Tko su Palestinci i koliko ih ima danas? Danas ima oko 13 milijuna Palestinaca, od kojih više od polovice živi izvan područja Palestine. Oni koji žive na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze suočavaju se s različitim izazovima, uključujući vojnu okupaciju, ekonomske poteškoće i političku nestabilnost. Na Zapadnoj obali, Palestinci žive pod izraelskom vojnom upravom, suočeni s ograničenjima kretanja, kontrolnim točkama i širenjem izraelskih naselja, koja međunarodna zajednica smatra ilegalnima. U Gazi, pod upravom Hamasa od 2007. godine, stanovnici trpe pod stalnom blokadom Izraela i Egipta, visokim stopama nezaposlenosti i povremenim sukobima koji uništavaju infrastrukturu i pogoršavaju humanitarnu situaciju. Humanitarne organizacije često upozoravaju na ozbiljne uvjete u Gazi, gdje nedostatak osnovnih potrepština, uključujući vodu, struju i medicinske zalihe, ozbiljno ugrožava kvalitetu života. Palestina je djelomično priznata zemlja, te pitanje same palestinske državnosti je jedno od najkompleksnijih i najspornijih u međunarodnoj politici. Palestinski narodni pokret danas uključuje različite frakcije, od onih koje zagovaraju mirno rješenje i pregovore do onih koje podržavaju oružanu borbu. Tko su Palestinci i kakva je trenutna politička scena? Politička scena je podijeljena između Fataha, dominantne frakcije na Zapadnoj obali, i Hamasa u Gazi, što dodatno komplicira unutarnju palestinsku politiku i napore za postizanje njenog jedinstva.


Tagovi: