Tko su pravoslavci

Tko su pravoslavci

Tko su pravoslavci uopće?

Tko su pravoslavci? Pravoslavci su pripadnici jedne od najvećih grana kršćanstva, poznate kao pravoslavlje ili istočno pravoslavlje. Povijesno gledano, pravoslavna crkva potječe iz istočnog dijela Rimskog Carstva i odvojila se od Rimokatoličke crkve tijekom velikog raskola 1054. godine. Ovaj raskol, poznat kao Velika šizma, bio je rezultat dugotrajnih teoloških, političkih i kulturnih razlika između Istoka i Zapada. Pravoslavlje se temelji na učenjima Isusa Krista i njegovih apostola, kako su zapisana u Svetom pismu i prenesena kroz crkvenu tradiciju. Pravoslavna crkva ima bogatu liturgijsku praksu i naglašava važnost sakramenata, posebno euharistije odnosno pričesti. Tko su pravoslavci i u što vjeruju? Pravoslavci vjeruju da je njihova crkva čuvar autentične kršćanske vjere i prakse, nepromijenjene od apostolskih vremena. Većina pravoslavnih kršćana živi u istočnoj Europi, na Balkanu, u Rusiji i na Kavkazu, ali postoje i značajne zajednice u Sjevernoj Americi, Australiji i drugim dijelovima svijeta. Pravoslavlje naglašava jedinstvo s Bogom kroz molitvu i asketizam. Sveta liturgija, ikonografija, i monaštvo igraju ključnu ulogu u duhovnom životu pravoslavnih kršćana.

Tko su pravoslavci i što oni vjeruju?

Tko su pravoslavci i po čemu se oni razliku od rimokatolika? Iako pravoslavci i rimokatolici dijele mnoge temeljne aspekte kršćanske vjere, uključujući vjeru u Trojstvo (Oca, Sina i Duha Svetoga), Svetu euharistiju, i važnost sakramenata, postoje značajne teološke, liturgijske i administrativne razlike između njih. Jedna od najistaknutijih teoloških razlika odnosi se na poimanje Svetog Duha. Tko su pravoslavci i u što oni vjeruju? Oni vjeruju kako od Oca proizlazi Duh Sveti, dok s druge strane rimokatolici vjeruju kako od Oca i Sina proizlazi Duh Sveti. Oni koriste Julijanski kalendar, dok rimokatolička crkva, za razliku od pravoslavne crkve, koristi Gregorijanski kalendar. Ovo je razlog zbog čega Uskrs i drugi blagdani imaju različite datume. Pravoslavna liturgija je poznata po svojoj duljini i složenosti, s naglaskom na pjevanje, ikonografiju i simboliku. S druge strane, rimokatoličke mise traju kraće i manje su ceremonijalne. Pravoslavna crkva je decentralizirana i sastoji se od autokefalnih crkava, od kojih svaka ima vlastitog poglavara (patrijarha, nadbiskupa ili metropolita). U kontrastu, Rimokatolička crkva ima centraliziranu strukturu s Papom kao vrhovnim poglavarom.

Tko su pravoslavci i po čemu se razlikuje od rimokatolika?

Tko su pravoslavci i što oni štuju? Pravoslavni kršćani štuju Boga u Trojstvu, odnosno Oca, Sina i Duha Svetoga. Oni također pridaju veliku važnost Majci Božjoj, Djevici Mariji, koju nazivaju Bogorodica. Marija ima posebno mjesto u pravoslavnom bogoslužju i teologiji, te je predmet dubokog poštovanja i ljubavi. Pravoslavni vjernici mole za njezin zagovor i vjeruju da ona igra ključnu ulogu u spasenju čovječanstva. Tko su pravoslavci i što čini bitan dio njihovog duhovnog života? Sveti sakramenti su srce pravoslavnog duhovnog života. Postoji sedam glavnih sakramenata, a to su krštenje, sveta potvrda, euharistija, ispovijed, svećenički red, brak i bolesničko pomazanje. Pravoslavni vjernici vjeruju da primanjem euharistije postaju jedno s Kristom i cijelom crkvom. Ikone su također vrlo važne u pravoslavnom štovanju. One nisu samo religiozne slike, već se smatraju svetim prikazima koji posreduju prisutnost svetaca i božanskih osoba koje prikazuju. Vjernici mole pred ikonama, pale svijeće i koriste ih kao sredstva za meditaciju i duhovni rast.


Tagovi: