Što jesti nakon gastroskopije

Što jesti nakon gastroskopije

Što jesti nakon gastroskopije ako od nadusti budete mogli jesti

Gastroskopija je invazivna pretraga probavnog sustava koja uključuje pregled želuca, dvanaesnika i jednjaka. Endoskop se uvodi kroz usta pacijenta i spušta malu kameru kroz gornje probavne organe sve do želuca. Svrha pretrage je otkriti uzrok probavnih problema, bolova u trbuhu i mogućeg krvarenja. Obzirom da se za vrijeme pregleda upuhuje i zrak u pacijenta da bi sluznica bila što preglednija to stvara nadutost. Što jesti nakon gastroskopije ako od nadutosti budete mogli jesti pitajte gastrologa.

U pravilu nema posebnih preporuka o tome što jesti nakon gastroskopije osim kod težih slučajeva, a u takvim slučajevima liječnik će dati posebne upute. Zato ako osjećate bilo kakvu slabost ili nelagodu, ili samo preveliku nadutost, ali i glad jer ste na pretragu došli natašte, posavjetujte se sa gastrologom nakon što vam očita nalaz, što smijete pojesti a da ne pogoršate stanje nelagode ili mučnine, naročito ako se pojavilo manje krvarenje tijekom pretrage jer je endoskop naišao na rascjep ili na ranicu na sluznici.

Što jesti nakon gastroskopije i kakve komplikacije se mogu pojaviti

Ako vam je gastroskopija izvođena u kratkotrajnoj anesteziji jer ju drugačije nije bilo moguće obaviti, nakon pretrage možete biti bez osjeta u ustima i jeziku zbog anestetika u spreju koji ste dobili, pa nećete osjećati ni okuse hrane i pića. U tom slučaju pripazite na to što jesti nakon gastroskopije i kakve komplikacije se mogu pojaviti, nadutost se može zadržati neko vrijeme, pripazite s unosom vruće hrane i vrućih pića, poput juha, variva, kave, čajeva.

Nakon gastroskopije možete imati upaljeno grlo neko kraće vrijeme, no to će se brzo smiriti, a nadust će nestati podrigivanjem kojim ćete izbaciti višak zraka koji je upumpan u vas tijekom pretrage. Što jesti nakon gastroskopije, ako je pretraga protekla u redu smijete jesti i piti sve, ako je vađen uzorak tkiva za biopsiju ili su nađene ranice na sluznici, posavjetujte se sa gastrologom o prehrani. Liječniku se morate obratiti i ako imate otežano gutanje ili disanje i bolove u trbuhu.

Što jesti nakon gastroskopije i komplikacije nakon pretrage

Iako su komplikacije nakon gastroskopije rijetke one se trebaju znati prepoznati da bi znali kada trebate potražiti liječničku pomoć. Što jesti nakon gastroskopije i komplikacije nakon pretrage ako imate mučninu, povraćate ili imate crnu stolicu savjetujte se sa gastroenterologom. Hitnu liječničku pomoć morate potražiti i kod jake boli u gornjem dijelu trbuha, a koja nema veze sa viškom zraka zaostalom u probavnom traktu nakon pretrage, otežano gutanje, jake bolove u ždrijelu, povišenu tjelesnu temperaturu.

Što jesti nakon gastroskopije, pripazite i ako imate probleme s disanjem, bolove u prsima, pucketanje pod kožom u vratu, zimicu, tresavicu. Ako ne možete progutati lijekove koje uzimate svaki dan, ako se pojave neki drugi, novi simptomi kojih prije gastroskopije nije bilo. Ako se pojavi krvava stolica, a uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, obavezno se javite svom liječniku. Neka generalna preporuka je da ne bi trebali jesti i piti ništa barem pola sata nakon pretrage i ako je sve u redu, pojedite neki lagan obrok.


Tagovi: