Što jesti u trudnoći

Što jesti u trudnoći

Trudnice pitaju što jesti u trudnoći da se ne udebljam

Trudnoća jest posebno stanje za svaku ženu i organizam ima povećane potrebe, ali to kod prehrane ne bi trebalo shvatiti kao povećan kalorijski unos, nego više treba misliti na kvalitetu namirnica koje su bogatije nutrijentima važnim za zdravu trudnoću i zdrav razvoj ploda. Obično trudnice pitaju što jesti u trudnoći da se ne udebljam, no, ako naprave plan prehrane i pridržavaju ga se, udebljat će se samo onoliko koliko je nužno za razvoj zdrave bebe i ništa više.

Plan prehrane treba sadržavati sve što jesti u trudnoći trebate da bi ostali zdravi, da ne dobijete trudnički dijabetes ili anemiju i da rodite zdravu bebu. Trudnička prehrana mora sadržavati dosta voća i povrća, crvenog mesa, žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda i dodatne vitamine minerale i esencijalne kiseline, željezo, folnu kiselinu, magnezij i kalcij. Ova vrsta prehrane se naziva i optimalnom prehranom, no, postoje i namirnice koje se ne preporučuju trudnicama i zdravstvenih razloga za nju i bebu.

Što jesti u trudnoći, dvostruko više znači dvostruko kvalitetnije

Zabluda koja ima dugu povijest je da trudnica treba jesti za dvoje, za sebe i bebu, no povećati unos kalorija treba napraviti tek u trećem tromjesečju, a dotle trudnica treba jesti kao i prije trudnoće, ali kvalitetnu i zdravu hranu raspoređenu u pet dvnih obroka, doručak, užina, ručak, popodnevna užina i večera. Što jesti u trudnoći, dvostruko više znači dvostruko kvalitetnije, a ne duple porcije, a neke žene zbog trudničkih tegoba i ne mogu jesti više.

Trudničke mučnine, žgaravica, povraćanje, averzija prema hrani, konstipacija, zatvor, trudnicu stvarno dovode do problema što jesti u trudnoći i još ako krivo shvati da stvarno treba jesti dvostruko više, ona je stvarno u problemu. Trudnice trebaju jesti svježe pripremljenu hranu, izbjegavati suhomesnate i konzervirane proizvode, kao i gotovu brzu hranu. Prvo tromjesečje povećanje kalorija nije toliko važno, u drugom tromjesečju trudnici treba oko 300 kalorija više, a u trećem tromjesečju trudnoće joj treba najviše, oko 600 kalorija više nego prije trudnoće.

Što jesti u trudnoći, što je dobro za bebu

Misli se obično da što je dobro za majku, bit će dobro i za bebu, ali potrebno je povećati unos proteina i kalcija koji bebi treba za izgradnju kostiju (mlijeko i mliječni proizvodi). Što jesti u trudnoći, što je dobro za bebu, da bi se mali mišići dobro razvijali uz kalcij je potreban i magnezij (zeleno lisnato povrće, mahunarke, orašasti plodovi, banane). Mahunarke sadrže i folnu kiselinu, željezo, magnezij i kalij, a i pune su vlakana nužnih za dobru probavu.

Za razvoj bebe su neophodni željezo, jod vitamin D i ostali vitamini, pa većina trudnica i prije trudnoće bar tri mjeseca uzima dodatke folne kiseline. Što jesti u trudnoći nije problem trudnicama koje se i inače zdravo hrane. U prehrani trudnica treba biti zastupljena i riba, jer je odličan izvor omega3 masnih kiselina, ali ostale morske plodove treba izbjegavati u trudnoći. Treba izbjegavati nedovoljno termički obrađenu hranu, kavu, alkohol, cigarete, smanjiti sol i začine i piti puno vode.


Tagovi: