Što jesti prije ultrazvuka abdomena

Što jesti prije ultrazvuka abdomena

Što jesti prije ultrazvuka abdomena i zašto je potreban ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk abdomena može se opisati kao nužna pretraga kada osoba osjeti bolove u trbuhu ili kada postoje određeni znakovi (otečenost, abnormalni testovi krvi, abnormalne funkcije jetre, abnormalne funkcije bubrega) koji upućuju na to da nešto nije u redu s unutarnjim organima. Navedeni ultrazvuk tako će otkriti da li osoba pati od upale slijepog crijeva ili možda žučnog mjehura, da li ima bubrežne kamence ili ciste, da li ima povećanu slezenu ili jetru, da li ima kilu ili slobodnu tekućinu u abdomenu.

Osim što je ultrazvuk abdomena pomoć kod dijagnosticiranja stanja, on se koristi i za praćenje postojeće terapije ili samo kao pregled za onkološke pacijente. Kada se osobi odredi ultrazvuk abdomena, jedno od najčešćih pitanja je što jesti prije ultrazvuka abdomena? Upute i detalje oko priprema prije pregleda dobivate od strane liječnika. Potrebno je znati što jesti prije ultrazvuka abdomena kako bi pretraga bila što uspješnija i kako bi se pacijentu moglo pomoći.

Što jesti prije ultrazvuka abdomena i kako se pripremiti?

Potrebno je navesti kako je ultrazvuk abdomena sasvim sigurna, neinvazivna te bezbolna pretraga. Za razliku od drugih pretraga poput rendgena ili Ct-a, ultrazvuk nema ionizirajuće zračenje i ne postoji rizik od radijacije, i upravo zato se koristi kao prvi oblik pretrage kod određenih sumnji. Medicinski stručnjaci i dalje nisu u potpunosti sigurni da li ultrazvuk djeluje na fetuse, stoga se ova pretraga neće preporučiti trudnicama. Što jesti prije ultrazvuka abdomena je veoma često pitanje, osobito kod pacijenata koji idu na navedenu pretragu. Što jesti prije ultrazvuka abdomena?

Kada odlazite na pretragu poželjno je da se obučete što udobnije kako bi mogli otkriti trbuh. Do 3 dana prije same pretrage ne bi smjeli jesti sljedeće namirnice: Grah i kupus, suho ili pečeno meso, mliječne proizvode, voće te povrće koje je bogato celulozom i koje nadima, gazirane sokove. Sve ove namirnice uzrokuju napuhivanje crijeva, što dovodi do nemogućnosti provođenja ultrazvuka abdomena. Dan prije pregleda ne bi smjeli jesti ništa do prijepodne, trebali bi ispijati dosta tekućine, jesti obroke koji ne nadimaju, jesti umjereno. Na dan samog pregleda potrebno je doći natašte.

Što jesti prije ultrazvuka abdomena i kako izgleda pregled?

Pacijent koji je naručen na ultrazvuk abdomena leći će se na stol i prema uputama liječnika otkriti svoji trbuh. Liječnik postavlja sondu na trbuh na koji je prethodno nanio kontaktni gel koji omogućuje kvalitetniju sliku. Ovaj gel je na bazi vode i može se veoma lako ukloniti. Na početku stavljanja gel je hladan, no pacijent će se brzo naviknuti na osjećaj. Ultrazvučna sonda koja klizi po gelu odašiljat će visokofrekventne zvučne valove kroz tijelo osobe. Navedeni valovi dolaze u frekvencijama koje samo ljudsko uho ne može čuti.

Kada ultrazvučna sonda skupi odbijene valove ona će stvoriti sliku koja se vidi na ekranu. Tijekom pregleda liječnik će pacijenta zamoliti da par puta duboko udahne te izdahne ili da prestanete disati na par sekundi kako bi dobio kvalitetniji prikaz na ekranu. Što jesti prije ultrazvuka abdomena? Predlaže se da na navedenu pretragu dođete natašte. Ako na ultrazvuk abdomena dođete bez da ste slijedili gore navedene upute, tada pretraga neće biti uspješna. Kada vam se odredi ultrazvuk abdomena, poželjno je da liječnika upitate da li smijete jesti i što jesti prije ultrazvuka abdomena?


Tagovi: