Tko su bili prusi

Tko su bili prusi

Tko su bili Prusi i gdje su živjeli?

Prusi ili isto tako Stari Prusi i Baltički Prusi zapravo je grupni naziv za sva tadašnja baltska plemena koja su do doba srednjeg vijeka živjeli između samog ušća Visle te Njemena. Narod je poznat još iz doba Rimljana kada su s njima trgovali jantarom. Tacit će ovaj narod spominjati pon nazivom Aestui, a prema dostupnim izvorima iz 9 i 10. vijeka Prusi se nazivaju i Bruzi, Brusi, Prusai te Prutheni. Tko su bili Prusi? Prema arheološkim nalazima na na gore navedenim područjima, dolazi do sugestije kako su Prusi imali veze s kulturom Litvanaca te Slavena.

Tko su bili Prusi? Danas znamo kako su živjeli u plemenskim zajednicama i kako su živjeli u manjim naseljima. Njihova zemlja je u 13. vijeku pripala Teutenskom viteškom redu (križarima), poljskim vladarima, rimsko njemačkom caru Friedrichu II. Pruse se sililo da se preobrate na kršćanstvo i to je u konačnici rezultiralo prodorom križara u njihovu zemlju. Prusi su 1260. godine digli ustanak i branili su svoju zemlju sve do 1283. godine dok nisu pokoreni, ubijeni i prisilno pokršteni. Ostatak njihove ostavštine kolonizirali su nijemci, što je dovelo i do izumiranja Prusa kao naroda.

Tko su bili Prusi i gdje se nalazila Pruska?

Pruska ili isto tako Prusija bilo je područje koje je prvobitno doseljeno od naroda Prusi. Tko su bili Prusi? Povijest opisuje Pruse se kao izumrlo baltičko pleme. Nakon što su Prusi kao narod nestali, područje Pruske zauzimaju prvi njemački doseljenici na to područje. Pruska ovdje pripada Njemačkom viteškom redu, a od 16. stoljeća poljsko vojvodstvo Hohenzollerna stupa u uniju s Brandenburškom unijom 1618. godine. Nakon što je Švedska u ratu pobijedila Poljsku, Istočni dio Pruske dobiva svoji suvremenitet 1660. godine i traje do 1701. godine.

U ovom periodu država djeluje kao samostalno kraljevstvo koje vjeruje u obnovu naroda. Od 1871. godine pa sve do 1918. godine Pruska postaje dijelom Njemačkog Carstva, a 1947. godine gubi svoj status države i prestaje postojati. Tko su bili Prusi i gdje se nalazila Pruska? Na vrhuncu svoje moći od 1871. do 1918. godine, Pruska je obuhvaćala teritorij na kojemu se danas nalaze Belgija, Češka, Danska, Litva, nizozemska, Njemačka, Poljska i Rusija. Iako je država cvala, pravi Pruski narod nikada nije obnovljen, i on se sada sastojao većinom od nijemaca.

Tko su bili Prusi i koja je njihova ostavština?

Arheološki nalazi na području bivše Pruske države jasno ukazuju na prisutnost starijeg naroda koji je živio prema kulturi Litvanaca te Slavena. Pronađeni dokazi utvrđuju kako su Prusi živjeli u manjim plemenskim zajednicama, kao i manjim naseljima bez čvršćih veza. Tko su bili Prusi i koja je njihova ostavština? Danas se zna kako su Prusi pričali svoji jezikom, osobito na području istočnog djela Pruske. Jezik je izumro na samome kraju 17. stoljeća i on se u potpunosti zamijenio s njemačkim jezikom.

Vjeruje se kako je Pruski jezik bio sličan latvijskom te litvanskom jeziku i kako pripada u takozvanu baltičku porodicu indoeuropskih jezika. Pruski jezik je vidljiv u nekoliko dokumenata: Elbinski riječnik koji se sastoji od 802 riječi i koji je pisan u 14. stoljeću. Tko su bili Prusi? Prusi su postajali do 1238. godine kada su zadnji članovi zajednice ubijeni radi odbijanja preobraćanja na kršćanstvo. Nakon prisilnog preuzimanja teritorija, Pruska kao država se širi, no s vremenom se raspada i dijeli na gore navedene države.


Tagovi: