Tko su huti

Tko su huti

Tko su huti i kako je nastao hutistički pokret?

Tko su huti? Huti, također poznati kao Al-Houthi, ili Ansar Allah, su šijitska muslimanska pobunjenička grupa koja potječe iz sjevernog Jemena, iz pokrajine Sa'dah. Tko su huti i kako su dobili ime? Svoje ime su dobili po svom osnivaču i prvom vođi, Huseinu Badruddinu al-Houthiju, koji je bio utjecajan vjerski vođa i teolog. Hutistički pokret započeo je kao društveno-politički i vjerski pokret, a s vremenom se pretvorio u snažnu oružanu grupaciju koja danas ima značajan utjecaj u Jemenu. Hutistički pokret počinje krajem 1990-ih godina kada je Husein Badruddin al-Houthi, nezadovoljan političkim stanjem u Jemenu i utjecajem Saudijske Arabije na jemensku vladu, počeo okupljati sljedbenike među jemenskim Zaidijama, šijitskom sektom koja je dominantna u sjevernom Jemenu. Zaidije se razlikuju od drugih šijitskih grupa po nekim teološkim pitanjima i povijesno su imali vlastitu imamat (duhovno i političko vodstvo) u Jemenu sve do sredine 20. stoljeća. Pokret je u početku bio usmjeren na zaštitu Zaidijske vjerske tradicije i kulturnog identiteta, ali je ubrzo poprimio političke dimenzije. Husein al-Houthi je kritizirao jemensku vladu zbog korupcije, nedostatka socijalne pravde i suradnje sa Saudijskom Arabijom i Sjedinjenim Američkim Državama. Hutistički pokret počeo je privlačiti nezadovoljne mlade ljude i one koji su se osjećali marginalizirano od strane centralne vlade.

Tko su huti i kako su nastali?

Prvi otvoreni sukob između hutista i jemenske vlade izbio je 2004. godine, nakon što je vlada uhapsila i ubila Huseina al-Houthija. Ovo je potaknulo seriju oružanih pobuna i sukoba između hutista i jemenskih snaga, poznatih kao Sa'dah ratovi, koji su trajali sve do 2010. godine. Tijekom tih sukoba, hutisti su uspjeli konsolidirati svoju kontrolu nad sjevernim dijelom Jemena i stekli su znatnu vojnu snagu. Situacija u Jemenu dodatno se zakomplicirala tijekom Arapskog proljeća 2011. godine, kada je dugogodišnji predsjednik Ali Abdullah Saleh bio prisiljen odstupiti. Uslijedio je period političke nestabilnosti, a hutisti su iskoristili priliku za širenje svog utjecaja. Godine 2014. hutisti su zauzeli glavni grad Sanu, što je dovelo do eskalacije sukoba i intervencije koalicije predvođene Saudijskom Arabijom 2015. godine. No, tko su huti zapravo? Huti su osnivači hutističkog pokreta koji kombinira vjerske, političke i društvene elemente. Tko su huti na vjerskoj razini? Hutisti se zalažu za očuvanje Zaidijske tradicije i protiv su širenja vehabizma, koji promiče Saudijska Arabija. Politički, hutisti se predstavljaju kao pokret protiv korupcije i za socijalnu pravdu, te traže veći politički utjecaj za sjeverni Jemen i Zaidijsku zajednicu.

Tko su huti danas?

Tko su huti? Huti kritiziraju vanjski utjecaj na Jemen, osobito od strane Saudijske Arabije i Sjedinjenih Američkih Država. Zalažu se za neovisnu i suverenu jemensku politiku, oslobođenu vanjskih pritisaka. U tom kontekstu, hutisti su razvili bliske odnose s Iranom, koji im pruža političku, financijsku i vojnu podršku. Saudijska Arabija i njeni saveznici optužuju hute da su iranski proxy, odnosno posrednici, što oni odbacuju, tvrdeći da su autonomni pokret s lokalnim korijenima i ciljevima. Konflikt u Jemenu imao je katastrofalne posljedice za civilno stanovništvo. Rat je doveo do jedne od najgorih humanitarnih kriza u svijetu, s milijunima ljudi koji pate od gladi, bolesti i raseljavanja. Hutisti su optuženi za kršenja ljudskih prava, uključujući napade na civile, proizvoljna uhićenja i ograničenja slobode medija. Sukob u Jemenu ima i šire regionalne implikacije, jer se smatra dijelom šireg rivalstva između Saudijske Arabije i Irana. Saudijska koalicija pokušava poraziti hute kako bi spriječila jačanje iranskog utjecaja na Arabijskom poluotoku, dok Iran koristi hute kao sredstvo za širenje svog utjecaja u regiji i pritisak na Saudijsku Arabiju. Tko su huti? Huti su osnivači hutističkog pokreta koji se razvio u jednoj od najmoćnih, oružanih grupacija koji kontrolira značajne dijelove Jemena i igra ključnu ulogu u regionalnom sukobu.


Tagovi: