Tko su palčići

Tko su palčići

Tko su palčići odnosno prijevremeno rođena djeca?

Tko su palčići? Palčići su naziv za prijevremeno rođene bebe u Hrvatskoj, a ovo ime su dobili po uzoru na bajkovitog lika Palčića, jer su takve bebe malene i krhke. U Hrvatskoj, oko 5% beba se rodi prerano. Ove bebe i njihove obitelji suočavaju se s raznim izazovima, no imaju podršku istoimene koja djeluje od 2010. godine. Svaka trudnoća je jedinstvena, baš kao i svaka beba. Trudnoća obično traje 40 tjedana, ali samo 5% žena rodi točno na termin. Vrsta poroda se dijeli prema gestacijskoj dobi bebe. Prijevremeni porod se odnosi na porod prije 37. tjedna trudnoće, terminski porod se odnosi na porod između 37. i 42. tjedna trudnoće, dok post terminski porod se odnosi na porod nakon 42. tjedna trudnoće. Prijevremeni porod može biti uzrokovan različitim čimbenicima, uključujući prethodne komplikacije, višestruke trudnoće, kronične bolesti majke ili neadekvatnu prehranu. Tko su palčići? Palčići su bebe koje se rode prije 37. tjedna trudnoće, a suočavaju se s brojnim izazovima.

Tko su palčići bebe?

No, tko su palčići? Palčići su bebe koje se rode prije svog zakazanog termina. Bebe palčići se mogu roditi već u 24. tjednu, te neke od njih prežive. Iako su tada suočene s ozbiljnim zdravstvenim problemima, mnoge od njih prežive i kasnije se razvijaju u zdrave pojedince. Bebe rođene prije 33. tjedna često nemaju dovoljno razvijena pluća, dok one rođene prije 36. tjedna mogu imati poteškoća s hranjenjem. Većina nedonoščadi se rodi s niskom porođajnom težinom, što utječe na njihovo preživljavanje. Bebe teže od 800 grama imaju oko 90% šanse za preživljavanje, dok one težine iznad 500 grama imaju 50% šanse. Nedonoščad često nema dovoljno potkožnog masnog tkiva koje bi im pomoglo u regulaciji tjelesne temperature, pa ih se njeguje u inkubatorima. Ukoliko se pitate tko su palčići, to su prijevremeno rođene bebe, koje nakon porođaja ostaju u inkubatorima dok ne dobe na težini, mogu sami regulirati svoju tjelesnu temperaturu i samostalno jesti. Ovaj proces može trajati mjesecima. Iako su njihovi organi razvijeni, nedostatak potkožnog tkiva čini ih posebno ranjivima.

Tko su palčići ili nedonoščad?

Tko su palčići? Palčići su prijevremeno rođene bebe koje često imaju nisku porođajnu težinu. Prethodno su nedonoščadima smatrale bebe težine ispod 2.5 kilograma, bez obzira na gestacijsku dob. Danas, bebe ispod 2.5 kilograma nazivaju se bebama s niskom porođajnom težinom, dok one ispod 1.5 kilograma imaju vrlo nisku porođajnu težinu. Tko su palčići? To su prijevremeno rođene bebe koje se suočavaju se s različitim razvojnim izazovima, uključujući probleme s disanjem, motorikom, mozgom, vidom, prehranom i rastom. Njihov napredak se prati kroz dvije vrste dobi, a to su kronološka dob (stvarna dob od datuma rođenja), te korigirana dob (dob koja se računa oduzimanjem broja tjedana preuranjenosti od kronološke dobi). Korigirana dob se koristi do druge godine života kako bi se točno pratio razvoj beba. Cijepljenje nedonoščadi odvija se u isto vrijeme kao i kod ostale djece, bez obzira na korigiranu dob. Važno je zaštititi ove bebe u najranjivijoj fazi, a neki liječnici preporučuju dodatna cijepljenja izvan obveznog programa imunizacije.


Tagovi: