Tko su rusini

Tko su rusini

Tko su Rusini uopće?

Tko su Rusini? Rusini su etnička skupina koja nastanjuje područja istočne Europe, prvenstveno u Ukrajini, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. Oni su također poznati pod nazivima Rusnaci, Rusnjaci ili Rutheni. Povijest Rusina je bogata i složena, s korijenima koji sežu duboko u srednji vijek. Tko su Rusini bili u ranom srednjem vijeku? Tada su bili dio Kijevske Rusi, velike srednjovjekovne države koja je obuhvaćala velike dijelove današnje Ukrajine, Rusije i Bjelorusije. Nakon pada Kijevske Rusi u 13. stoljeću, teritorij naseljen Rusinima postao je predmetom interesa raznih srednjoeuropskih sila, uključujući Kraljevinu Poljsku, Veliku kneževinu Litvu i Osmansko Carstvo. U 14. i 15. stoljeću, teritoriji naseljeni Rusinima postali su dijelom Poljsko-Litvanske Unije. U ovom periodu, rusinski identitet se oblikovao pod utjecajem poljske kulture i katoličanstva, iako su mnogi Rusini ostali vjerni pravoslavlju. Godine 1596. godine dolazi do Brestska unije. U sklopu ove crkvene unije, dio pravoslavnih Rusina priključilo se Katoličkoj crkvi, pritom zadržavajući svoje bizantske obrede.

Tko su Rusini i gdje su rasprostranjeni?

Tko su Rusini? Rusini su jedinstvena etnička skupina s bogatom poviješću i kulturnim naslijeđem. U 18. stoljeću, nakon prvog i drugog podjela Poljske, veliki dio rusinskog stanovništva došao je pod upravu Habsburške Monarhije. Ovo razdoblje donosi određenu stabilnost, ali i nastavak kulturnih i vjerskih razlika. Tijekom 19. stoljeća, dolazi do nacionalnog buđenja među Rusinima, slično drugim slavenskim narodima. Pojavljuju se rusinski pisci, novinari i intelektualci koji promiču ideju rusinskog identiteta. Početkom 20. stoljeća, Rusini su se našli u vrlo složenoj političkoj situaciji. Nakon Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske, njihovi teritoriji podijeljeni su između nove Čehoslovačke, Poljske i Rumunjske. Tijekom Drugog svjetskog rata, mnogi Rusini su bili izloženi represiji i nasilju. Nakon rata, veći dio njihovih povijesnih zemalja uključen je u Sovjetski Savez, a Rusini su bili izloženi sovjetskoj politici i prisilne rusifikacije. Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Rusini su se ponovno našli u nezavisnoj Ukrajini, Slovačkoj i drugim državama srednje Europe. Tko su Rusini? Rusini su u Ukrajini posebna etnička skupina, te čine dobar dio stanovništva.

Tko su Rusini i gdje žive?

No, tko su Rusini uopće? Rusini su posebna etnička skupina koja je poznata po svojoj bogatoj kulturi. Njihova kultura je spoj slavenskih i srednjoeuropskih utjecaja. Jezik Rusina, poznat kao rusinski ili karpatorusinski, pripada istočnoslavenskoj jezičnoj skupini i ima nekoliko dijalekata koji se razlikuju ovisno o regiji. Rusinski jezik ima dugu povijest pismenosti koja seže unatrag do srednjeg vijeka. Međutim, tijekom stoljeća, bio je pod pritiskom dominantnih jezika poput poljskog, mađarskog, češkog i ruskog. Danas se nastoji očuvati i revitalizirati kroz obrazovne programe i kulturne inicijative. Religija igra važnu ulogu u životu Rusina. Povijesno su bili pravoslavni kršćani, ali nakon Brestske unije, značajan dio njih prešao je na grkokatolicizam. Tko su Rusini i gdje su sve rasprostranjeni? Danas ih ima oko nekoliko stotina tisuća Rusina širom svijeta. Najveće zajednice nalaze se u Ukrajini, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i SAD-u. Njihov status i priznavanje variraju ovisno o zemlji. U Ukrajini, Rusini su često kategorizirani kao dio ukrajinskog naroda, dok su u Slovačkoj priznati kao manjina s pravom na kulturnu autonomiju.


Tagovi: