Tko su skinsi

Tko su skinsi

Tko su skinsi? – Prva faza

Tko su skinsi? Skinsi ili skinheads je supkultura koja se pojavila krajem 1960-ih godina u Velikoj Britaniji. Ova supkulture nastala je iz radničke klase i bila je reakcija na tadašnje društvene promjene i nejednakosti. Prva generacija skinsa bila je multietnička, uključujući bijelce i imigrante s Kariba, posebno iz Jamajke. Njihova povezanost s karipskim imigrantima dolazila je kroz zajedničku ljubav prema glazbi kao što su ska, rocksteady i reggae. Izgled skinsa bio je pažljivo osmišljen kako bi odražavao njihov radnički identitet i stav. Nosili su kratko ošišanu kosu, tešku obuću poput čizama Dr. Martens, tregerice, bijele majice i bomber jakne. Ovaj stil bio je u oštroj suprotnosti s tadašnjom hipi modom koja je dominirala među mladima srednje klase. Tko su skinsi? Skinsi su supkultura koja naglašava solidarnost, zajedništvo i ponos radničke klase. Osim toga, skinsi su bili poznati po svojoj privrženosti lokalnim nogometnim klubovima i često su bili prisutni na stadionima, što je dodatno jačalo njihovu povezanost i osjećaj pripadnosti.

Tko su skinsi? – Druga faza

Tko su skinsi? Skinsi su supkultura društva koja je tijekom 1970-ih godina doživjela značajne promjene. Pojavom punk rocka krajem desetljeća, dio skinsa prihvatio je novi glazbeni žanr i stil, što je dovelo do stvaranja tzv. punk skinheada. Tko su skinsi bili tijekom druge faze? S ovim novim pravcem, došlo je do dodatne energije i buntovništvo u skinhead pokretu što je izazvao podjele unutar same zajednice Istodobno, britansko društvo prolazilo je kroz političke i ekonomske turbulencije, što je utjecalo na mnoge mlade ljude. Porast nezaposlenosti i ekonomska nestabilnost doveli su do frustracija među radničkom klasom, a neki skinsi počeli su tražiti krivce za svoje probleme. Nažalost, krajnje desničarske političke skupine, poput Nacionalne fronte, iskoristile su ovu situaciju i počele vrbovati nezadovoljne mlade skinse, šireći rasističku i ksenofobnu ideologiju. Ova radikalizacija dijela skinhead pokreta rezultirala je stvaranjem tzv. rasističkih skinhead" koji su se udaljili od izvornih vrijednosti multikulturalnosti i zajedništva. Međutim, mnogi skinsi ostali vjerni izvornim načelima i suprotstavljali se rasizmu i ekstremizmu. Tako su nastali "SHARP" (Skinheads Against Racial Prejudice) i "Redskins", skupine koje su se otvoreno borile protiv rasizma i fašizma unutar skinhead subkulture.

Tko su skinsi? – Treća faza

Tko su skinsi bili tijekom 1990-ih godina? Skinhead pokret nastavio je evoluirati i prilagođavati se novim društvenim okolnostima. U mnogim dijelovima svijeta, skinhead kultura postala je raznolika i uključila različite političke i društvene stavove. Danas postoje mnoge grane skinhead pokreta, od onih koji njeguju izvornu tradiciju radničke klase i antirasizma, do onih koji su prihvatili ekstremnije stavove. Tko su skinsi u današnjem dobu? Moderni skinsi su supkultura koja se često okuplja oko glazbenih događanja, poput koncerata i punk glazbe. Glazba i dalje igra ključnu ulogu u okupljanju i povezivanju članova zajednice, ali je također postala platforma za izražavanje političkih i društvenih stavova. Tijekom godina, skinhead supkulture proširila se izvan Velike Britanije i postala globalni fenomen. U mnogim zemljama postoje lokalne skinhead zajednice koje njeguju vlastite specifičnosti, prilagođavajući izvorni stil i vrijednosti lokalnim uvjetima. Unatoč raznolikosti, mnogi skinsi i dalje dijele zajedničke temeljne vrijednosti kao što su ponos radničke klase, solidarnost i ljubav prema glazbi.


Tagovi: