Koji je mjesec listopad

Koji je mjesec listopad

Koji je mjesec listopad u hrvatskim opisnim nazivima mjeseci

Hrvatska nije jedina zemlja u svijetu koja koristi svoje nazivlje mjeseci u kalendaru, koriste ih i drugi slavenski narodi, kao i mnogi drugi narodi u svijetu koji imaju svoja imena za svaki mjesec u kalendaru. Hrvatski nazivi mjeseci su opisnog karaktera, pa je iz naziva mjeseca već jasno o kojem se mjesecu radi i zašto se baš tako zove. Koji je mjesec listopad, u hrvatskim opisnim nazivima mjeseci znamo da u 10-om mjesecu najviše otpada lišće u biljnom svijetu.

Koji je mjesec listopad koji se na latinskom zvao october, ali zato jer je tada u kalendaru bio osmi mjesec (octo=8), danas je posve jasno da je to prvi pravi jesnski mjesec kojim započinje hladno doba godine. Iako i u listopadu temperetaure mogu ići još do 25 ili 30°C, pa onda govorimo da imamo lijepu i ugodnu jesen, lišće svejedno žuti, vene i otpada, a skupljaju se i skladište i zadnji dozreli plodovi s polja i iz voćnjaka.

Kako su mjeseci dobili imena i koji je mjesec listopad

Zanimljivo je pratiti tumačenja kako su mjeseci dobili imena i koji je mjesec listopad kao 10-ti po redu. U narodnoj predaji se siječanj povezuje sa sječom drva, studeni koja reže ili siječe, a latinski januar je dobio ime po bogu Janusu. Veljača je dobila ime po duljim danima koji su se nazivali u narodu velji (veći, dulji), latinski februar je dobio naziv po obredu pročišćenja. Ožujak je po laži o(laž)ujak zbog hirovitog promjenjivog vremena, a mart po bogu Marsu.

Travanj je dobio mjesec po travi koja je u 4-om mjesec bila već dovoljno izrasla za prvu ispašu, april dolazi od otvoriti jer se tada otvara cvijeće voćki i livadnih biljki. Koji je mjesec listopad koji povezujemo s opadanjem lišća i peti mjesec svibanj je povezan sa listpadnom grmu svibu, cvjetovi svibovine divno mirišu, dok je maj dobio ime po božici Maji. LIpanj je dobio ime po cvjetanju lipe, a juni po božici Junoni zaštitnici rimskog carstva.

Imena mjeseci opisuju sebe, koji je mjesec listopad

Srpanj je dobio ime po srpu prvom oruđu za žetvu koja počinje u 7-om mjesecu, juli je naziv dobio po rimskomcaru Juliju Cezaru. Imena mjeseci opisuju sebe, koji je mjesec listopad koji također opisuje što se u prirodi događa u 10-om mjesecu. Kolovoz je dobio ime po kolima koja su odvozila pokošeno žito sa žitnih polja, august je dobio ime po rimskom caru Augustu Cezaru. Rujan nema veze sa rujnim vinom, ime je dobio po rujanju, rici jelena pred parenje.

Septembar je nekada u rimskom kalendaru bio sedmi mjesec, iako se pomaknuo na deveto mjesto ime je zadržano. Koji je mjesec listopad iako može biti tugaljivo jesensko opadanje lišća, listopad je obično lijep i ugodan mjesec. Oktobru se dogodilo isto što i septembru, sa osmog je pomaknut na 10-to mjesto, ali je ime zadržao. Studeni je dobio ime po prvim jače izraženim hladnoćama, prosinac ima veze sa zimskim suncostajem kad sunce "prosine", a novembar i decembar u u starom kalendaru bili 9 i 10 mjesec.


Tagovi: