Koji je danas praznik

Koji je danas praznik

Koji je danas praznik i kako provjeriti praznike u Hrvatskoj?

Možda ste na odmoru pa Vam je svaki dan praznik, a možda samo želite znati da li možete spojiti određene praznike u manji godišnji. Neovisno o tome zašto se pitate koji je danas praznik, sve praznike u Hrvatskoj možete veoma lako provjeriti. Uz navedeno, mnogi praznici ili blagdani u Hrvatskoj često su i prilika za razna slavlja, pa je dobro unaprijed znati što Vas čeka. Koji je danas praznik i kako provjeriti praznike u Hrvatskoj? Neradni dani u Hrvatskoj su zapravo kombinacija državnih praznika te katoličkih blagdana, a naši kalendari broje ukupno 14 dana.

Popis praznika možete veoma lako provjeriti online. No, potrebno je imati na umu da se određeni blagdani mijenjaju kroz godine, što znači da ne padaju uvijek na iste datume. Kako bi ostali u toku i znali koji je blagdan ili praznik, preporučuje se da svake godine provjeravate nove rasporede. Na ovaj način možete si unaprijed isplanirati produžene vikende ili godišnje odmore. Važniji blagdani su također uvijek obojeni crvenom bojom na kalendarima, stoga nikako nemojte ignorirati kada oni padaju usred tjedna.

Koji je danas praznik i koliko praznika ima u Hrvatskoj?

Kao što je navedeno, neradni dani u Hrvatskoj su zapravo kombinacija državnih praznika te katoličkih blagdana, a u kalendaru ih brojimo 14. Kronološki gledano, za 2024. godinu blagdani prema kronološkom redoslijedu su: 1. siječnja Ulazak u Novu Godinu, 6. siječnja Sv. Tri Kralja ili Bogojavljenje. Uskrs kao i Uskrsni ponedjeljak padaju na promjenjive datume. 1. svibnja Praznik rada, 30. svibnja Dan Državnosti. Tijelovo poput Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka pada na promjenjivi datum.

22. lipnja Dan antifašističke borbe, 5. kolovoza Dan pobjede te domovinske zahvalosti - Dan branitelja. 15. kolovoza Velika Gospa, 1. studeni Svi Sveti, 18. studeni Dan sjećanja za žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtve Vukovara - Škabrnje. 25. prosinac Božić, 26. prosinac Sveti Stjepan. Koji je danas praznik je često pitanje, osobito kada imate u planu spajati neradne dane. Potrebno je navesti kako su raze manifestacije bile one sakralne, tradicionalne ili kulturne također vezane za pojedine državne praznike ili vjerske blagdane. Isto tako, dobro je zapitati se koji je danas praznik kada ste na odmoru, jer se rado vrijeme pojedinih trgovina, trgovačkih centara, restorana i slično može razlikovati.

Koji je danas praznik i kako se praznici slave u Hrvatskoj?

Određeni praznici svakako se slave i oni donose raze tradicionalne, kulturne ili sakralne običaje diljem zemlje. Koji je danas praznik se rijetko postavlja za vrijeme većih blagdanskih slavlja, no često će se postaviti onda kada nismo sigurni na koji datum pada određeni blagdan. Koji je danas praznik i kako se praznici slave u Hrvatskoj? Praznici će se u Hrvatskoj slaviti prema običajima i tradiciji. Prije nego nastupi određeni blagdan potrebno je dan do dva prije provjeriti radno vrijeme trgovina i ostalih uslužnih djelatnosti, ali isto tako i vozne redove javnog i povremenog prijevoza.

Da li svi slave određene blagdane? I dok za vrijeme državnih praznika slobodni dan možemo iskoristiti kako god želimo, potrebno je navesti da većina Hrvata slavi određeni praznik ili odaje neki vid počasti. Potrebno je svake godine nanovo provjeravati datume na koje se obilježavaju određeni blagdani, jer neki imaju promjenjive datume, dok su neki uvijek fiksni. Isto tako, određeni blagdani ili praznici mogu se mijenjati prema odlukama Vlade, stoga je uvijek potrebno obratiti pažnju na navedeno.


Tagovi: