S veličina koji je to konfekcijski broj

S veličina koji je to konfekcijski broj

S veličina je različita za žene i muškarce

Konfekcijski brojevi veličina odjeće zbunjuju mnoge i muškarce i žene, bilo da se radi o starim konfekcijskim brojevima koje sve rjeđe nalazimo na deklaracijama odjeće u trgovinama ili o novim međunarodnim oznakama za veličine izraženE velikim slovima u slijedu od XXS, XS, S, M, L, XL, XXL. Mnogi ove nove oznake pokušavaju preračunati u stare konfekcijske brojeve, no, S veličina je različita za žene i muškarce, zbog različite anatomske građe i zato što se kod muškaraca radi jedna dodatna izmjera.

Generalno gledano konfekcijska veličina je je oko 50% obujma ljudskog tijela, s tim da se kod žena mjeri obujam prsa, obujam struka i obujam bokova, a kod muškaraca sve to uz dodatak obujma vrata. S veličina kod žena odgovara konfekcijskom broju 38, za koji je obujam prsa 80 (88) centimetara, obujam struka 70 centimetara i obujam bokova 96 centimetara. Kod muškaraca to odgovara konfekcijskoj veličini 46 ili 48, ovisno o mjerama obujma vrata, prsa, struka i bokova.

S veličina se u konfekcijski broj pretvara zbog online kupovine odjeće

U masovnoj proizvodnji odjeće je mnogo lažiranja u konfekcijskim brojevima, uglavnom zbog uštede na materijalu i mahom se to radi u proizvodnji ženske odjeće, dok je to dosada u proizvodnji muške odjeće nezamijećeno. Žene su najbolji potrošači i lako ih je varati, dijelom zbog taštine, a dijelom zbog brzopletosti u kupnji na prvi pogled. S veličina se u konfekcijski broj pretvara zbog online kupovine odjeće jer online trgovine često zamjenjuju veće brojeve manjima podilazeći ženskoj taštini.

Svi ljudi su različito građeni i prije online narudžbe odjeće je najispravnije izmjeriti obujam prsa, struka i bokova i provjeriti izmjere u tablicama za međunarodne oznake. Ako ponuđena S veličina odgovara vašim izmjerama, naručite, u protivnom je možda bolje da izaberete veličinu L ili M, a ako želite ležerniju odjeću, kupit ćete XL ili XXl veličinu. Ma kako tanušno izgledali provjerite svoje mjere prije nego što se odlučite za neki odjevni predmete sa XS (34) XXS oznakom koja odgovara konfekcijskom broju 32.

Kolika je zapravo S veličina je važno i pri odlasku u trgovinu

Cijelo vrijeme se govori o kupovanju odjeće online putem u web trgovinama diljem svijeta, no, kolika je S veličina je važno i pri odlasku u trgovinu odjećom u vašem mjestu, jer svi danas prodaju odjeću sa ovim međunarodnim slovnim oznakama. Ako se ne izmjerite i sami provjerite odgovaraju li vaše mjere S veličini morat ćete se osloniti na pomoć prodavača i prodavačica, koji su nekada bili od velike pomoći pri kupnji bilo kojeg odjevnog predmeta.

Danas to više nije tako, često prodavači znaju o konfekcijskim brojevima manje od vas, pa ako vam se sviđa S veličina haljine koju upravo držite u ruci, a niste sigurni hoćete li stati u nju, morat ćete je isprobati ili zamoliti prodavačicu da vas izmjeri, ako vam je isprobavanje odjeće u malim uskim kabinama prevelika gnjavaža i previše neugodna. Sve trgovine odjećom bi trebale na pultu kraj blagajne imati krojački centimetar za takve situacije i osoblje bi trebalo znati pravilno napraviti izmjere.


Tagovi: