Najbolja štrudla od jabuka

Najbolja štrudla od jabuka

Najbolja štrudla od jabuka s gotovim korama

Jabuke su nam danas dostupne cijele godine, što znači da od njih možemo raditi svakakve poslastice i deserte. Međutim, mnogima najdraži desert od jabuka je upravo klasična štrudla od jabuka. Ovaj prefini i jednostavan desert može se jesti samostalno ili uz sladoled dok je topli, no jednako je fini i hladni. Kako se priprema najbolja štrudla od jabuka? Danas rijetko tko od nas ima vremena za pripremu i razvlačenje domaćih kora, stoga radije biramo opciju di štrudle pečemo već s kupljenim i gotovim korama. Najbolja štrudla od jabuka s gotovim korama recept je:

Sastojci - 500 g kora za savijače, kila kiselih jabuka, 10 žličica šećera, 5 žlica cimeta, 100 ml ulja i 100 ml mlijeka, 2 vanilin šećera, 50 g maslaca. Priprema - Jabuke prethodno ogulite, naribajte i ostavite da malo odstoje kako bi pustile svoji sok. Prije pripreme štrudle jabuke dobro stisnite kako bi ih ocijedili od viška soka i začinite sa šećerom i cimetom. U odabranoj šalici dobro pomiješajte 100 ml ulja i mlijeka kako bi imali s čime premazati kore.

Na radnu površinu sada stavite jednu koru, uz pomoć silikonskog kista premažite s mješavinom mlijeka te ulja, i na nju odmah stavite drugu koru koju ćete bogato posipati jabukama. Isti postupak ponovite dok vam ne ponestane kora. Štrudle posložite u namašćeni pleh i premažite ih s mješavinom mlijeka i ulja te pospite s vanilin šećerom. Štrudle pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva dok ne dobe zlatno smeđu boju. Dok se štrudla polako peče, naknadno otopite maslac na laganoj vatri i kada je štrudla pečena onda ju premažite s otopljenim maslacem. Poslužite toplu uz kuglicu sladoleda od vanilije ili hladnu.

Najbolja štrudla od jabuka s domaćim korama

Svako domaćinstvo zasigurno ima bilježnicu sa zapisanim bakinim receptima. Mnogi od nas se zasigurno sjećaju okusa domaće štrudle koja se topi u ustima, i često bi voljeli da i sami možemo napraviti tako finu štrudlu. Kako se radi najbolja štrudla od jabuka s domaćim korama? Ako nemate bilježnicu s starinskim bakinim receptima, tada vam u spas može doći sljedeći recept: Najbolja štrudla od jabuka s domaćim korama: Sastojci - Za kore: 500 g glatkog brašna, 250 ml vode, 3 žlice ulja, 100 g maslaca, prstohvati soli.

Za nadjev: 1 kg kiselijih jabuka, šećer prema ukusu, cimet po ukusu, šaka mljevenih oraha, ribana korica limuna, prema želji grožđice. Priprema - Prvo umijesite tijesto od navedenih sastojaka. U odabranoj zdjeli umiješajte brašno te sol, dodajte ulje i lagano ulijevajte vodu dok miješate prstima. Izradite kuglicu tijesta. Prebacite navedenu kuglicu na prethodno pobrašnjenu površinu i mijesite tijesto s dlanovima dok ono ne postane rastezljivo. Sada opet formirajte kuglu koju ćete staviti u zdjelu i premazati s uljem. Ostavite da odstoji prekriveno folijom 1 sat.

U međuvremenu ogulite i naribajte, ocijedite i začinite jabuke prema želji. Nakon toga prebacite tijesto na stolnjak za valjanje tijesta. Razvaljajte tijesto s valjkom na 1 cm debljine. Premažite tijesto s rastopljenim maslacem uz kist. Sada tijesto lagano vucite od sredine prema kraju da bude što tanje. Na tanko razvučeno tijesto dodajte jabuke s prstima i zatim uz pomoć stolnjaka zamotajte gotovi štrudl. Štrudle stavite u namašćeni pleh za pečenje, a na vrh štrudle poslažite listiće maslaca. Pecite na 180 stupnjeva 30 minuta. Kada poprimi zlatnožutu boju pečena je.

Najbolja štrudla od jabuka savjeti za pripremu i pečenje

I dok ništa ne može zamijeniti domaće kore za štrudlu, istina je da nema svatko od nas vremena niti volje za njihovo razvlačenje. Ako se i odlučite na njihovu pripremu, poželjno je da se držite recepta i da se oružate sa strpljenjem. Naše bake su znale govoriti kako tijesto osjeća, što znači da ako nismo dobre volje ili ako smo naživcirani da ono neće uspjeti. Tijesto za štrudle treba se raditi s dobrom voljom i sa strpljenjem. Kod kupnje gotovih kora poželjno da obratite pozornost na njihovu debljinu i pakiranje.

Danas kore za štrudle možemo kupiti na placu, ali i u mnogim supermarketima. Preporuka je da se kupuju na placu, od provjerenih izvora. Najbolja štrudla od jabuka poznata je i po svom nezamjenjivom punjenu. U klasične štrudle ići će kisele jabuke, šećer, limunova korica, cimet, mljeveni orasi i grožđice. U nešto "novije recepte" dodaje se i muškatni oraščić, rum šećer, mljeveni bademi. Iako je najbolja štrudla od jabuka zasigurno ona koju su pripremale naše bake, to ne znači da i mi ne možemo napraviti barem približno dobru štrudlu.


Tagovi: