Što ako ne odradim otkazni rok

Što ako ne odradim otkazni rok

Što ako ne odradim otkazni rok na vrijeme?

Kada radnik odluči napustiti tvrtku ili dobije otkaz, mora odraditi otkazni rok. Otkazni rok je prijelazna faza između trenutka kada radnik najavi odlazak i dana kada zapravo prestaje raditi. Iako se osnovni uvjeti otkaznog roka često preklapaju, kako će radnik provesti to vrijeme može značajno varirati. Neki će predano obavljati svoje dužnosti i dovršiti sve započete poslove, dok će drugi možda iskoristiti preostali godišnji odmor ili tražiti novi posao tijekom radnog vremena. Sve ove opcije su zakonite i u skladu s propisima. No, što ako ne odradim otkazni rok? U tom slučaju se radnik može suočiti s potencijalnom tužbom poslodavca, ukidanjem naknada ili plaće za vrijeme trajanja otkaznog roka. Prava radnika tijekom otkaznog roka regulirana su kroz različite zakone, poput Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu, Zakona o tržištu rada i Zakona o suzbijanju diskriminacije. Osim zakona, na radni odnos utječu i interni pravilnici poslodavca, kolektivni ugovori te sam ugovor o radu. U nastavku doznajte odgovor na pitanje što ako ne odradim otkazni rok na poslu.

Što ako ne odradim otkazni rok po dogovoru?

Kada započinje i što ako ne odradim otkazni rok? Otkazni rok započinje danom kada radnik obavijesti poslodavca o svom odlasku ili kada dobije obavijest o otkazu. Njegovo trajanje varira ovisno o duljini neprekinutog radnog odnosa kod istog poslodavca, i može se kretati od dva tjedna do tri mjeseca. Važno je napomenuti da otkazni rok ne teče ako je radnik odsutan zbog trudnoće, porodiljinog dopusta ili sličnih razloga, kao što je osobna nesposobnost za rad zbog liječenja ili oporavka. Ako je otkazni rok prekinut zbog privremene radne nesposobnosti, radni odnos će završiti najkasnije šest mjeseci od datuma kada je radnik primio obavijest o otkazu. Mnogi radnici koriste preostale dane godišnjeg odmora tijekom otkaznog roka jer se godišnji odmor normalno obračunava za vrijeme trajanja otkaznog roka, osim ako ugovor o radu, kolektivni ugovor ili pravilnik o radu ili ne propisuje to drugačije. Poslodavac može donijeti odluku kojom oslobađa radnika obveze rada tijekom otkaznog roka, što znači da radnik nije obavezan dolaziti na posao. Unatoč tome, radniku se i dalje isplaćuje plaća i priznaju mu se sva prava kao da redovito radi. No, što ako ne odradim otkazni rok? U tom slučaju vam poslodavac može ukinuti plaću ili naknade.

Što ako ne odradim otkazni rok na poslu?

Radnik na otkaznom roku i dalje je u radnom odnosu do njegovog isteka, što znači da ima sva prava i obveze kao i tijekom redovnog radnog odnosa. Na primjer, ako radnik ima pravo na korištenje službenog automobila, to pravo zadržava do isteka otkaznog roka. Jedno od često zanemarenih prava je pravo na odsutnost s posla zbog traženja novog zaposlenja. Što ako ne odradim otkazni rok na poslu? Prema Zakonu o radu, radnik tijekom otkaznog roka ima pravo biti odsutan s rada najmanje četiri sata tjedno uz naknadu plaće, radi traženja novog posla. Poslodavac mu po potrebi može omogućiti i više sati. U praksi, poštivanje ovih prava može varirati od poslodavca do poslodavca. Ako poslodavac ne poštuje pravo radnika na odsutnost s posla zbog traženja novog zaposlenja, radnik može podnijeti zahtjev za zaštitu prava. To se mora učiniti u roku od 15 dana od donošenja odluke kojom je povrijeđeno pravo radnika, ili od saznanja za tu povredu. Ako poslodavac ne udovolji zahtjevu u roku od 15 dana, radnik može potražiti zaštitu pred nadležnim sudom. No, što ako ne odradim otkazni rok? U tom slučaju, poslodavac može podnijeti tužbu protiv vas zbog uzrokovane štete koje je poslovanje pretrpjelo zbog vašeg odsustva, ili vam može ukinuti plaću ili naknadu za vrijeme trajanja otkaznog roka.


Tagovi: