18 tjedan trudnoće koji je to mjesec

18 tjedan trudnoće koji je to mjesec

Koji mjesec je 18. tjedan trudnoće

Trenutak trudnoće koji ste čekali napokon je stigao. Fetus će uskoro započeti svoju čudesnu preobrazbu brzim rastom. Trudnoća je jedna od najljepših faza tijekom koje se žensko tijelo mijenja i priprema za život novog ljudskog bića. Za mnoge žene ovaj je proces obilježen nizom intenzivnih simptoma iz tjedna u tjedan. Vjerojatno se pitate koji je mjesec 18. tjedan trudnoće? Kada je u pitanju ovaj tjedan trudnoće, možemo govoriti o različitim promjenama za bebu. U tom razdoblju trudnica prvi put može osjetiti pokrete svoje bebe. Bebino srce se još razvija, noge i stopala se tek formiraju, a hrskavica se postupno pretvara u kost. Tijekom ovog tjedna razvijaju se jedinstveni otisci prstiju i beba razvija sluh. Kako se bebin sluh razvija, ono može biti osjetljivije na pokrete kao odgovor na zvukove koje čuje. Osim toga, na ultrazvuku se može vidjeti kako beba siše palac ili zijeva. Kada nastupi 18. tjedan trudnoće, to je peti mjesec trudnoće i drugo tromjesečje. U normalnim okolnostima, trudnice imaju 20 do 23 tjedna za porod. Može se reći da je to razdoblje gotovo na polovici trudnoće. U tom razdoblju kod trudnica se smanjuju mučnine. U 18. tjednu trudnoće beba je teška blizu 200 grama i dugačka između 12 i 14 cm.

18. tjedan trudnoće korak po korak

18. tjedan trudnoće je period koji se odnosi na drugo tromjesečje trudnoće i tada trudnica može početi osjećati pokrete svoje bebe. Tijekom tih tjedana ultrazvučnim pregledom može se utvrditi spol djeteta. U ovom tjednu trudnoća je vrlo vidljiva, sa značajnim povećanjem trbuha i prsa. Vaš će se trbuh vidjeti jer vaše dijete i maternica ubrzano rastu. Kako je svaka žena drugačija, pa tako i svaka trudnoća, neke trudnice imaju mali trbuh, dok druge imaju ogroman. To može varirati ovisno o tome koliko ste se udebljali, vašoj građi i visini, je li vam prva trudnoća ili ne. Takođe, rastuća maternica pomiče centar gravitacije trudnice. Dakle, donji deo leđa će ići ka napred, a stomak prema van što će uticati na bolove u leđima. 18. tjedan trudnoće je proces ispunjen razvojem bebe i gdje se događaju fizičke i hormonalne promjene u tijelu buduće majke. Intenzivne emocionalne promjene u ovom razdoblju čest su proces. Česti su bolovi u želucu i abdomenu. Krvni tlak se može mijenjati, stoga je potrebno izbjegavati pokrete koji izazivaju osjećaj vrtoglavice. U tom razdoblju osjetit ćete valove vrućine zbog porasta hormona progesterona.

Koliko je važan 18 tjedan trudnoće

Svaka trudnoća ima svoje posebnosti. Samo odgovarajućom prenatalnom kontrolom moguće je spriječiti komplikacije koje se mogu javiti tijekom trudnoće. 18 tjedan trudnoće vrijeme je kada trudnica doživljava neke od najznačajnijih osjećaja trudnoće. Tada je potrebno više paziti na prehranu jer beba treba puno hranjivih tvari da nastavi proces rasta. Hrana bogata kalcijem ojačat će vaše kosti i kosti vaše bebe. Preporučuju se namirnice bogate ovim mineralom, poput mahunarki, tamnog povrća, voća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova. Pravilna hidratacija ključna je za smanjenje nelagode. Kako je povećanje tjelesne težine normalno u ovoj fazi, preporučuje se da nosite udobnu odjeću koja vam omogućuje nesmetano obavljanje aktivnosti. Imajte na umu sve savjete liječnika kako biste mogli kontrolirati blage tegobe i nastaviti s uobičajenom rutinom. S obzirom na to da svaka žena tada ima drugačije iskustvo za 18 tjedan trudnoće buduće majke čiji simptomi variraju ili su zabrinjavajući trebaju se posavjetovati s liječnikom koji vodi trudnoću.


Tagovi: