27 tjedan trudnoće koji je to mjesec

27 tjedan trudnoće koji je to mjesec

27 tjedan trudnoće koji je to mjesec?

27 tjedan trudnoće koji je to mjesec? Ovaj tjedan obilježava 6. mjesec trudnoće. Vaša beba tada teži otprilike 850-900 grama i ima ukupnu dužinu od oko 34-36 centimetara. Prema stručnjacima, svaka se beba razvija na svoj način, čak iu maternici. Iako jako brzo raste, njezin mozak i pluća još nisu formirani. Povećava se moždana aktivnost, zbog čega se osjeća više kretanja. Beba može sama kontrolirati svoje pokrete, njen živčani sustav i sluh se sve više razvijaju. U ovoj fazi trudnoće vaša beba ima redovitije faze budnosti i spavanja. 27. tjedan trudnoće dolazi s povećanjem tjelesne težine djeteta. Prostor u maternici postaje sve ograničeniji, ali dovoljno je da se beba okrene. Možete osjetiti izbočine na različitim područjima što može biti prilično bolno jer mišići i kosti jačaju. Ako osjetite ritmične pokrete u trbuhu, radi se o štucanju, što je normalno za ovaj tjedan trudnoće. Štucanje vaše bebe obično ne traje dugo, a osjećaj može biti čudan.

27 tjedan trudnoće korak po korak

Trudnoća je uzbudljivo razdoblje, ali može donijeti i neugodne osjećaje. Uz uobičajene simptome kao što su mučnina, umor, nadutost i bolovi u mišićima, mnoge trudnice osjećaju plinove i nadutost. Uobičajeno je da rast vaše bebe donosi bolove u leđima, zdjelici i nogama, zbog učinaka hormona na tkiva. Maternica već doseže prsa, što objašnjava nedostatak zraka koji počinjete osjećati. 27. tjedan trudnoće donosi osjećaj veće težine, dok vas u posljednja tri mjeseca trudnoće mogu mučiti i druge tegobe poput svrbeža u trbuhu i proširenih vena. Druga česta promjena je pojava strija. Kako se koža rasteže kako bi se prilagodila bebinom rastu, mogu se pojaviti strije, osobito na trbuhu, bedrima i grudima. Provođenje pretraga u ovom razdoblju trudnoće ključno je za zdravlje bebe i majke. Ultrazvuk ostaje ključna pretraga za 27. tjedan trudnoće. To vam omogućuje da provjerite djetetov rast, položaj i razvoj unutarnjih organa. Krvnim pretragama prati se razina željeza i glukoze u krvi majke. Anemija je često stanje tijekom trudnoće, a krvni test može pomoći u ranom otkrivanju. Testom na antitijela, posebno kod trudnica s negativnim Rh faktorom, provjerava se prisutnost antitijela koja bi mogla utjecati na bebu.

Savjeti za 27 tjedan trudnoće

Prenatalne konzultacije služe za obavljanje rutinskih pregleda i praćenje razvoja fetusa. Slijedite preporuke svog liječnika kako biste osigurali zdravlje svoje bebe. Kako beba raste, stvara se određeni pritisak na želudac. Jedite lagane, hranjive obroke nekoliko puta dnevno. Kada nastupi 27. tjedan trudnoće, uobičajeni simptomi su žgaravica i refluks. Izbjegavajte tešku i začinjenu hranu, uzimajte manje porcija tijekom dana jer su se ovi simptomi smanjili. Povećana težina i zahtjevi vaše bebe mogu uzrokovati umor i iscrpljenost. Važno je odmarati se kad god je to moguće i održavati redovitu rutinu spavanja. Ne zaboravite na prehranu koja mora biti raznolika i uravnotežena. Konzumacija sljedeće hrane može spriječiti anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza: zeleno lisnato povrće, poput špinata ili brokule, mahunarke, poput leće, crveno meso, orašasti plodovi, poput badema i lješnjaka. Kada nastupi 27 tjedan trudnoće važna je umjerena tjelesna aktivnost od 30 minuta dnevno, pet dana u tjednu. To će osigurati fizičku i emocionalnu dobrobit, omogućujući vam da uživate u trudnoći.


Tagovi: