Koji je med najbolji za imunitet

Koji je med najbolji za imunitet

Zašto je med dobar za tijelo?

Mnogo je razloga zašto med nazivaju tekućim zlatom i zašto je toliko korisna namirnica za organizam. Od davnina se koristi za zacjeljivanje rana, ublažavanje simptoma kašlja i liječenje crijevnih problema. Sastoji se uglavnom od šećera, više od 70% svog nutritivnog sastava, velikog broja aminokiselina, vitamina C i minerala. To je prirodni proizvod koji pčele dobivaju iz cvjetnog nektara. Intenzivnog je okusa, lagane teksture i slatkoće što ga čini jedinstvenim. Osim što je odličan prirodni zaslađivač, pun je blagodati za ljudski organizam jer ima snažno antimikrobno djelovanje, može spriječiti razvoj mikroorganizama i zaštititi od bolesti. Nekoliko je studija između ostalog utvrdilo prisutnost flavonoida, fenolnih kiselina i tokoferola. Djeluje na više od 50 različitih vrsta bakterija, uključujući Helicobacter pylori, Escherichia coli, Salmonella itd. Sastav meda uglavnom ovisi o njegovom izvoru, ali io čimbenicima kao što su godišnje doba i okoliš koji utječu na njegove karakteristike. Za one koji traže najbolje rješenje za dobro zdravlje i imunitet, nema sumnje da su med i proizvodi od meda idealan izbor.

Koji je med najbolji za imunitet

Koji med je najbolji za imunitet? Za livadski med možemo reći da je jedan od najboljih za jačanje imunološkog sustava, u borbi protiv upala i infekcija. Svojim antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. To je prirodna, zdrava i hranjiva namirnica. Dobrobiti meda za naše zdravlje poznate su mnogima, a mi već znamo da je izvrsna opcija kada je u pitanju imunitet. Već godinama se tradicionalno koristi za ublažavanje simptoma prehlade i gripe. Provedena istraživanja pokazala su njegovu učinkovitost kada je u pitanju ublažavanje simptoma infekcija gornjih dišnih putova. Osim toga, ova prirodna namirnica idealan je saveznik kod upala grla, crijeva i kože. Također poboljšava san i raspoloženje. Potiče proizvodnju serotonina, hormona odgovornog za osjećaj zadovoljstva. Uzimanje žličice pčelinjeg meda svaki dan ili stavljanje u čajeve izuzetno je korisno. Onda kada imate kašalj, gripu ili prehladu, nanošenje meda je obavezno. Kao namirnica bogata kalijem, kalcijem, željezom, vitaminom C, vitaminom D, vitaminom E, kao i vitaminima B kompleksa, djeluje protuupalno, antioksidativno, antibakterijski i antivirusno. Upravo su ta svojstva zaslužna za pomoć u liječenju i jačanju imuniteta.

Kako odabrati med

Stručnjaci ističu kako je potrebno dobro paziti na zdravlje našeg probavnog sustava kako bismo osigurali dobar imunološki odgovor. Uravnotežen odabir namirnica jedna je od ključnih mjera koja ima najpozitivnije učinke na zdravlje. Osobe koje konzumiraju određene skupine namirnica održavaju odgovarajuću razinu vitamina i minerala u organizmu, zbog čega su manje podložne ozbiljnijim bolestima dišnog sustava. S dolaskom hladnijeg vremena važno je birati namirnice za jačanje imuniteta i pripremu organizma za niske temperature. Kako bolesti dišnog sustava obično porastu u jesenskom razdoblju, idealno je birati hranjive namirnice, poput meda. Budući da je bogat glukozom i fruktozom, med je odlična prirodna namirnica za obnavljanje energije. Razumijevanje svojstava takvog prirodnog meda važan je korak u odabiru pravog za vas i vaše potrebe. Bilo da se radi o livadskom ili bagremovom medu, ne samo da ima izvrstan okus, već je i bogat nutritivnim svojstvima, mineralima, vitaminima i antioksidansima. To je razlog zašto med blagotvorno djeluje na imunološki sustav i pomaže bržem ozdravljenju organizma.


Tagovi: