Koji je glavni grad australije

Koji je glavni grad australije

Glavni grad Australije je Canberra

Australija nas većinom asocira na ljeto, klokane i sve poznatije mullet frizure. Iako je poznato turističko odredište, Australiju zapravo rijetko kada posjećuju ljudi iz zapadnog svijeta. No, oni koji se i odluče na ovakvu avanturu svakako ostaju zapanjeni s njenom raznolikošću, zanjimljivim stilom života, prirodnim ljepotama, životinjskim svijetom. Mnogi će za prvu turističku destinaciju odabrati glavi grad zemlje, no u slučaju Australije to baš i nije tako. Glavni grad Australije je Canberra, a ne kako bi mnogi pomislili Sydney ili Melbourne. Canberra je zapravo manji grad i on je planski izgrađen te smješten u unutrašnjost zemlje.

Ova unutrašnjosti poznata je pod nazivom Teritorij australskog glavnog grada. Glavni grad Australije trenutno broji nešto malo više od 330.000 stanovnika, a u njemu se mogu pronaći brojna središta državnih institucija, ministarstava i vladine agencije. Prema broju stanovnika ovo je najveći grad u samoj unutrašnjosti države, no tek će zauzimati osmo mjesto uzima li se u obzir cijela zemlja. Radi svoje lokacije i manje površine, mnogi smatraju kako ovo nije glavni grad u Australiji i često se odluče na posjet Sydneyu s 4,5 milijuna stanovnika ili se zapute u Melbourne koji broji oko 4 milijuna stanovnika.

Glavni grad Australije ima poseban položaj

Kako je moguće da je ovako maleni grad glavni grad Australije? Iako njegova veličina nije impresivna, ali ni strateški položaj, njegova izgradnja priča drugačiju priču. Canberra postoji nešto malo više od 110. godina. Osnovan je 12.3.1913. godine, i tada je zapravo krenula i njegova izgradnja. Za dizajniranje i izgradnju glavnog grada raspisan je arhitektonski natječaj na kojemu su pobijedili poznati arhitekti iz Chicaga. Ono što ovaj grad čini zanimljivim je urbana sredina koja ima veliku količinu zelenila.

Nakon izgradnje, grad doživljava svoji puni procvat tek nakon završetka drugog svjetskog rata. Glavni grad Australije danas je veoma zanimljivo mjesto, i mnogi turisti se iznenade kada saznaju kako je ovaj maleni gradić zapravo glavni grad. Iako možda ne nudi sve ono što nude više milijunski gradovi, Canberra je svakako zanimljiv grad, što radi zanimljivog spoja urbanizma i prirode, što radi svojeg šarma koji je poznat samo u manjim i zabačenijim gradovima.

Glavni grad Australije poznat je po zelenilu, muzejima i vinima

Oni koji se odluče na daleko putovanje u Canberru trebali bi znati po čemu je ovaj grad poseban. Glavni grad Australije može se pohvaliti kako je poznat po svojoj umjetnosti, muzejima, prirodi koja se nalazi na svakome koraku. Grad je okružen sa šumama i brežuljcima te ima uređene staze koje se prostiru na stotine kilometara. Oni željni avanture mogu uživati u planinarenju ili brdskom biciklizmu, dok oni željni gradskog asfalta mogu uživati u pogledu na dizajn i raznim muzejima, kafićima. Ono po čemu je glavni grad Australije isto tako poznat je svakako održivost.

Danas se smatra kako je Canberra jeda od najodrživijih gradova na cijelome svijetu. Potrebno je navesti kako će u ovome gradu i veliki gurmani i hedonisti također doći na svoje. Mjesto je poznato prema izvanrednim vinima kao i odličnim restoranima, a u samom gradu se održavaju i najbolji festivali hrane i pića u Australiji. Treba se uzeti u obzir kako Canberra nema povijesne zgrade ni ruševine, no može oduševiti s modernim zgradama, muzejima, javnim ustanovama, zoološkim i botaničkim vrtom, zelenilom.


Tagovi: