Koji je praznik 22.6

Koji je praznik 22.6

Koji je praznik 22.6 i što obilježavamo na ovaj dan?

Hrvatska kao i svaka druga zemlja ima svoje praznike, blagdane i spomendane. Svi praznici, blagdani te spomendani su propisani od strane Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima. Koji je praznik 22.6 i što obilježavamo na ovaj dan? Prema odredbama navedenog zakona, Hrvatska od 2002. godine 22.6 obilježava Dan antifašističke borbe. Navedeni dan obilježava se kako znak sjećanja na datum 22.6 1941. godine kada je u šumi Brezovica osnovan Prvi partizanski odred u Sisku.

Smatra se kako je ovo bila ne samo prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj, već i u ovome dijelu Europe. Koji je praznik 22.6? Dan antifašističke borbe. Potrebno je navesti kako se antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao sporije te postupno radi većeg opredjeljenja naroda prema partizanima. Da li se uvijek slavio Dan antifašističke borbe? U bivšoj Jugoslaviji navedeni dan se slavio 27.7, na dan kada se obilježavao i ustanak naroda Hrvatske. Nakon što je Hrvatska stekla svoju neovisnost, Dan antifašističke borbe slavi se 22.6.

Koji je praznik 22.6 i zašto slavimo ovaj dan?

Može se reći kako Hrvatska ima mnogo praznika, blagdana i spomendana, pa nije ništa čudno da se zapitate koji je praznik 22.6? Na navedeni datum Hrvati slave Dan antifašističke borbe, i ovaj dan tretira se kao državni praznik. Na ovaj praznik obilježavamo spomen osnutka Prvog tadašnjeg sisačkog partizanskog odreda. Osnivanje ovoga odreda odvilo se u šumi Brezovica prema Sisku. Potrebo je naglasiti kako je navedeni odred bio prvi odred takve vrste u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj te Jugoslaviji.

Koji je praznik 22.6 i zašto slavimo ovaj dan? Na navedeni datum obilježavamo Dan antifašističke borbe. Dan se obilježava u Spomen parku Brezovica, no obilježava se i diljem Hrvatske. Što zapravo slavimo na ovaj dan? Slavimo borce koji su se nesebično zalagali za oslobođenje Hrvatske i koji su se svojom hrabrošću borili protiv fašističke diktature. Slavi se također i početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj koja je okupljala 500.000 građana, 230.000 boraca, 52. brigade, 17 divizija i 5 korpusa.

Koji je praznik 22.6 i gdje se slavi ovaj dan?

Više od 500.000 tadašnjih hrvatskih građana sudjelovalo je u narodnooslobodilačkoj borbi/misiji kako bi ukinuli fašizam. Koji je praznik 22.6? Na navedeni datum obilježavamo Dan antifašističke borbe i u Hrvatskoj se radi o državnom blagdanu koji se slavi u znak sjećanja na osnivanje prvog partizanskog odreda u Sisku 1941. godine. Ovome odredu jedina je misija bila da se bori protiv fašizma te nacizma. Koji je praznik 22.6 i gdje se slavi ovaj dan?

U spomen parku Brezovica svake godine se odaje počast borcima i obilježava se njihov dan. Mnogi na ovaj dan pokazuju svoju zahvalnost radi antifašističke borbe koja je spriječila daljnje širenje fašizma na našim područjima. Svake godine državni vrh te mnogi predstavnici antifašističkih udruga odaju počast hrabrim hrvatskim antifašistima koji su riskirali svoje živote kako bi uvrstili Hrvatsku među pobjednike u Drugom svjetskom ratu. Ovaj dan slavi se diljem Hrvatske, što znači da se održavaju i raze mise kao i manifestacije.


Tagovi: