Srpanj koji je mjesec

Srpanj koji je mjesec

Srpanj koji je mjesec i po čemu je dobio ime?

Srpanj ili prema latinskom Iulius je sedmi mjesec u godini prema gregorijanskom kalendaru, i ima sveukupno 31. dan. Često se postavlja pitanje srpanj koji je mjesec, osobito ako uzmemo u obzir da se većinom za ovaj mjesec koristi naziv Juli ili Jul. Sedmi mjesec je odgovor na pitanje srpanj koji je mjesec. Po čemu je navedeni mjesec dobio ime? Ime dolazi od slavenskog značenja, a povezujemo ga s poljodjelskim i ratarskim oruđem - srpom.

Upravo se u ovom mjesecu u godini srp koristi kako bi se obavila ljetna žetva, i upravo zato se navedeni mjesec zove srpanj. Nekada se sedmi mjesec nazivao i mali srpan, dok se kolovoz nazivao veliki srpan. U drugim hrvatskim krajevima ponekad se za srpanj koristio i naziv Jakopovščak - prema blagdanu koji slavi Svetog Jakova Starijeg. Latinsko podrijetlo imena Iulius nastaje nakon reforme tadašnjeg Rimskog kalendara, kada je peti mjesec nosio naziv Quintilis i kada je nazvan prema Juliju Cezaru koji se tada i rodio.

Srpanj koji je mjesec i kakvu simboliku nosi ovaj mjesec?

Srpanj je danas sedmi mjesec u godini i smatra se ljetnim mjesecom. Iako je navedeno sasvim jasno, zapitajte se koliko nas zapravo zna pravu etimologiju, porijeklo i značenje koje donosi ovaj mjesec? Srpanj koji je mjesec i kakvu simboliku nosi? Prema starim izvještajima Accademie della Crusca, samo ime srpanj dolazi od imena Iulius, koji zamjenjuje ime Quintilis prema Juliju Cezaru. Prije nego je tadašnji Marko Antonije posvetio navedei mjesec Juliju Cezaru na način da ga je nazvao Iulius.

Ime se zapravo odnosilo na peti mjesec prema rimskom kalendaru koji se tada sačinjavao od samo 10 mjeseci. Kada je uveden julijski kalendar od strane Julija Cezara, utvrđeno je da nova solarna godina započinje ranije (u siječnju), a ne u ožujku kako se mislilo. Ovdje je također određeno da će godina imati 365 dana, a sami mjesec srpanj je pomaknut s petog mjeseca na sedmi. Srpanj koji je mjesec? Ovaj sedmi i ljetni mjesec danas slavimo kao ljetni mjesec i više ga povezujemo s početkom godišnjih i morem, nego sa korištenjem srpa i žetvama.

Srpanj koji je mjesec i što nam donosi ovaj mjesec?

I dok je nekad svaki mjesec imao svoje specifično značenje, to se s vremenom nekako izgubilo. Srpanj se nekada obilježavao kao mjesec žetve, što znači da su se mnogi poljodjelci i ratari morali primiti srpa po kojemu je mjesec na posljetku i dobio ime. Srpanj koji je mjesec često je pitanje od strane ljudi koji se vode imenom july, juli ili jul. Sada kada znamo odgovor na pitanje srpanj koji je mjesec, valja se pitati što nam donosi ovaj mjesec?

Srpanj se opisuje kao ljetni mjesec i u njemu započinju prvi godišnji odmori i odlazak na more. Isto tako polako nas uvodi u dugo i toplo ljetno, iako sami mjesec može biti varljiv prema vremenu. Upravo u srpnju temperature poprimaju rast i dolazi do prvih toplinskih valova. U Hrvatskom kalendaru nemamo niti jedan praznik ili blagdan u navedenom mjesecu, što znači da s navedenim mjesecom ne vežemo nikakvo slavlje. Mnogima je ovo svakako najdraži mjesec jer donosi toplije dane i više razloga za uživanje.


Tagovi: