Zašto sunce sja

Zašto sunce sja

Zašto sunce sja na nebu?

Sigurno ste se mnogo puta zapitali zašto sunce sja, koje je boje sunce i odakle mu energija? Sunce je naš izvor svjetlosti i života. Kao prosječna zvijezda udaljena 150 milijuna kilometara, opskrbljuje Zemlju svjetlom. Njegov promjer je sto puta veći od Zemljinog. Ova zvijezda stara je 4,6 milijardi godina i odaje toplinu i svjetlost milijardama godina. Objašnjenja o tome zašto Sunce sja, njegovoj strukturi i funkciji temelje se na znanstvenim studijama i utvrđenim teorijama koje nam omogućuju da bolje razumijemo sve o ovoj najsjajnijoj zvijezdi koja nam je najbliža. Sunce proizvodi širok raspon valnih duljina svjetlosti koji se naziva spektar. Samo dio sunčevog zračenja tvori svjetlost koja je nama vidljiva s valnim duljinama koje odgovaraju sedam boja crvenoj, narančastoj, žutoj, zelenoj, plavoj, indigo i ljubičastoj. Pri izlasku ili zalasku sunca, plavi elementi svjetlosti se raspršuju, što ostavlja žute i crvene nijanse zbog kojih Sunce izgleda narančasto ili crvenkasto na nebu.

Objašnjenje zašto sunce sja dao je britanski astrofizičar

Sunce se sastoji od mnogo slojeva, od kojih svaki ima karakterističnu temperaturu. To su: jezgra, zona zračenja, zona konvekcije, fotosfera, kromosfera, korona, Sunčeve pjege, granulacija i Sunčev vjetar. Površina, koja se naziva fotosfera, pripada najsvjetlijem dijelu Sunca, iako je mnogo hladnija. Vrlo je teško odrediti kemijske razlike između različitih slojeva. Ono što se može odrediti je fizička funkcija svakog od ovih slojeva. Britansko-američka astronomka Cecilia Payne-Gaposchkin bila je prva osoba koja je 1934. godine 1925. pokazala da je Sunce napravljeno od vodika. Tri četvrtine Sunčeve mase čini vodik, ostatak je helij, uključujući ostale elemente (kisik, željezo, ugljik). Svjetlost sa Sunca proizvodi se nuklearnim fuzijama koje se odvijaju unutar njega. Središte, zvano jezgra, mjesto je gdje se odvija većina fuzije. Objašnjenje zašto sunce sja dao je 1920. godine britanski astrofizičar Arthur Eddington. Razlog zašto sunce sja je rezultat procesa koji se zove nuklearna fuzija. Sunčeve jezgre sadrže vodik, koji je gorivo za nuklearnu fuziju. Tijekom nuklearne fuzije, vodik se spaja u helij, oslobađajući ogromnu količinu energije. Da bi se ova reakcija dogodila, uvjeti unutar Sunca moraju biti jedinstveni, što podrazumijeva visoke tlakove i temperature.

Zašto sunce sja i odakle dolazi njegova energija?

Zašto sunce sja i odakle dolazi njegova energija? Zbog velike gustoće i tlaka u Sunčevoj jezgri dolazi do čestih sudara čestica vodika, što rezultira povećanjem kinetičke energije čestica. Energija oslobođena nuklearnom fuzijom u jezgri Sunca putuje do površine kroz proces prijenosa energije. Ovaj proces je poznat kao konvekcija. U tom procesu toplina se prenosi kretanjem vruće tvari prema gore i kretanjem hladne tvari prema dolje. Sukladno tome, ta se energija prvenstveno emitira u obliku vidljive svjetlosti i drugih oblika elektromagnetskog zračenja, koje poznajemo kao sunčeva svjetlost. Danas znamo da izvor Sunčeve energije dolazi iz nuklearne fuzije, gdje se lakši atomi spajaju u teže atome. Nuklearnom fuzijom oslobađa se velika količina energije u obliku svjetlosti i topline, a ta energija je odgovor na pitanje zašto sunce sja. Proizvodnja energije kroz nuklearnu fuziju kontinuirani je proces u Sunčevoj jezgri. Sunčevu svjetlost koja dopire do Zemljine površine apsorbiraju sva živa bića, tlo i voda.


Tagovi: