Zašto je visibaba zaštićena

Zašto je visibaba zaštićena

Zašto je visibaba zaštićena biljna vrsta

Vjesnik proljeća kojeg svi dobro poznajemo samonikla je biljka koja se javlja u rano proljeće na livadama, kamenjarima, šumarcima koja ima glavicu nagnutu prema dolje po čemu je i dobila ime visibaba. Razlog zašto je visibaba zaštićena vrsta je da je postala gotovo endemska biljna vrsta koju danas vrlo rijetko susrećemo u prirodi.

Iako je samonikla biljka postala je ugrožena biljna sorta zbog širenja ljudske aktivnosti poljoprivrede i urbanizacije na prirodna staništa ove ugrožene biljke. Kada se poljoprivredno zemljište preore ova krhka biljka već u samom početku rasta uvene jer je iskopana iz zemlje, a isto je i sa gradnjom zgrada i kuća na područjima u prirodi koja su prirodno stanište visibaba.

Upravo to je razlog zašto je visibaba zaštićena jer joj zbog ljudskih aktivnosti prijeti opasnost od izumiranja i nestanka, stoga je zakonodavstvo strogo zabranilo trganje, branje, prodavanje ovog cvijeta kao jedne od visoko zaštićene biljke. Ako visibaba raste u vašem dvorištu nemojte je brati jer će sigurno i sljedeće godine ponovo izrasti i razveseliti vas u rano proljeće.

Zaštitnik ekosustava je razlog zašto je visibaba zaštićena

Vjesnik proljeća visibaba javlja se i raste u rano proljeće te nagovješta promjenu godišnjeg doba, prelazak iz zime u proljeće. Ovaj vjesnik proljeća je izuzetno važna biljka za cijelo ekosustav u kojem raste i cvjeta jer se zajedno s visibabama bude i insekti i životinje koje su tokom zime mirovale, to je razlog zašto je visibaba zaštićena.

U rano proljeće je još hladno i zrak i zemlja, pa je visibaba koja ima cvijet okrenut prema dolje savršeno sklonište od hladnoće za brojne insekte. Iako insekte smatramo štetočinama oni su potrebni kako bi se ptice i druge životinje njima hranile, pa ako insekti ne prežive brojne vrste će ostati gladne i prijeti im izumiranje. Stoga smatramo da je visibaba izuzetno važna za ekosustav u kojem raste i cvate kao savršeno sklonište od hladnoće insektima potrebnim kao hrana za druge životinje.

Osim što visibaba predstavlja sklonište insektima ona im je i hrana dok se druge biljke i trave još uvijek nisu probudile iz zimskog sna. Stoga kao vjesnik proljeća visibaba je hrana te je i to razlog zašto je visibaba zaštićena i ne smije se brati, trgati i prodavati.

Farmaceutska proizvodnja zašto je visibaba zaštićena

Možda će vas začuditi da je farmaceutska proizvodnja razlog zašto je visibaba zaštićena, no to je doista tako. Farmaceutska industrija ne preza ni od čega pa tako ni od besplatne berbe vjesnika proljeća visibabe koja je samonikla biljka. Visibaba voli tamna i vlažna mjesta pa ih se u prirodnom okruženju može pronaći u šumarcima i uz potoke i rijeke.

Farmaceutska industrija je otkrila da lukovica visibabe sadrži sastojak, vrstu alkaloida koji utječe na usporavanje razvoja Alzheimerove bolesti. Naravno da je farmaceutskoj industriji jeftinije razarati prirodne resurse umjesto uložiti novac u proizvodne procese uzgoja visibaba za proizvodnju lijekova koji će usporiti Alzheimerovu bolest.

Ne može se sa sigurnošću tvrditi da je utjecaj farmaceutske industrije razlog zašto je visibaba zaštićena, no svakako su pridonijeli procesu istrebljenja i izumiranja ovog vjesnika proljeća koji raste dok se još snijeg nije otopio u prirodnom okruženju kao samonikla biljka. Stoga je zakonodavac pod svaku cijenu zakonski zaštitio visibabu i kazne za preprodaju su izuzetno visoke za pojedinca dosežu i do 4000 eura, a za tvrtke su kazne puno više.


Tagovi: