Ako se stalno debljate, loše spavate i bole vas zglobovi, ovaj jeftini začin bi mogao biti rješenje

Ako se stalno debljate, loše spavate i bole vas zglobovi, ovaj jeftini začin bi mogao biti rješenje

Ako se stalno borite s debljanjem, lošim snom ili bolovima u zglobovima, možda je rješenje bliže nego što mislite. Jedan jeftin začin koji gotovo svi imamo u kuhinji mogao bi biti ključ za rješavanje tih problema.

"Kim ima nevjerojatne efekte ne samo kod ovih, već i kod mnogih drugih zdravstvenih tegoba," ističe stručnjak za prehranu. Naime, ovaj začin nudi niz korisnih svojstava koja pomažu u poboljšanju zdravlja.

Kim, čest sastojak u mnogim kuhinjama, pomaže kod probavnih smetnji, a također je važan izvor gvožđa. "Pomaže kod visokog nivoa holesterola i može biti korisno sredstvo u prevenciji raka debelog crijeva i raka gušterače," navodi Healthline.

Za sve koji se žele uvjeriti u blagodati kima, stručnjaci preporučuju sljedeće kućne recepte:

Ubrzanje probave: Pomiješajte malo sušenog đumbira s mljevenim kimom i prstohvatom crnog bibera. Nakon obroka, uzmite jednu kašičicu ove mješavine pomiješane s čašom vode.
Žgaravica: Stavite 1-2 komada kima u usta i žvačite ih neko vrijeme prije nego ih progutate. Ovo može pomoći kod refluksa i smirivanja žgaravice.
Gripa i prehlada: Dodajte 15 grama cijelog kima u 400 ml vode, kuhajte dok količina ne opadne na 100 ml. Pijte po 20 ml ove tekućine svakog jutra i večeri.
Mučnina: Pomiješajte malo mljevenog kima s medom i konzumirajte nakon obilnog obroka.
Protiv bolova u stomaku: Pomiješajte 3 grama mljevenog kima s mlakom vodom i popijte.
Dijabetes: Rastvorite malo mljevenog kima u čaši vode i pijte jednom ili dva puta dnevno kako biste regulirali nivo šećera u krvi. Preporučuje se konzumacija najviše nedelju dana uz pauzu.

Osim što je izvrstan za probavu, kim također jača kosti. Sadrži ključne hranjive tvari kao što su kalcijum, vitamini A i B12, kalijum i magnezijum, što je korisno za strukturu i snagu kostiju. "Kim može čak smanjiti gubitak koštane mase kod starijih osoba i poboljšati gustinu kostiju," dodaju stručnjaci.

Za pripremu čaja od kima, propržite jednu kašičicu kima na laganoj vatri, prelijte s 250 ml vode, prokuhajte i procijedite. Ovaj čaj može biti koristan za poboljšanje općeg zdravlja.

Kim je poznat i po svojim protuupalnim svojstvima koja pomažu kod kašlja i drugih respiratornih problema. Preporučuje se umjereno korištenje, kako bi se izbjegle moguće nuspojave.

U svakom slučaju, kim je vrijedan dodatak vašem zdravlju, a uz ove savjete, možete iskoristiti njegove brojne prednosti za unapređenje vašeg zdravlja i blagostanja.


Tagovi: