Zašto je u australiji zima kad je kod nas ljeto

Zašto je u australiji zima kad je kod nas ljeto

Australija i zime

Australija ima zime koje su potpuno različite od naših zima, iako i kod nas zime nisu više kao što su nekad bile pune snijega. Kada kod nas zimi pada snijeg svi se veselimo jer ga rijetko ima i sretni smo ako barem jednom po zimi padne snijeg. Zime u Australiji su potpuno drugačije ovisno o području o kojem se radi s obzirom da je Australija vrlo velike površine i raznolikog krajolika.

Više od 80% ove zemlje tokom cijele godine ima manje od 600 mm padalina godišnje, a temperature u nekim krajevima pustinjske Australije ljeti znaju biti i do 50 stupnjeva Celzijusa. U australskim planinama koje nazivaju australske Alpe snijeg nije neuobičajena pojava i temperature mogu biti ispod nule. U drugim dijelovima će zimi pojaviti tropski cikloni, požari zbog suše i jake oluje koje također mogu uzrokovati požare. Zima u ovoj zemlji ili bolje rečeno kontinentu počinje u lipnju i završava u u rujnu.

Australija ima zimu a kod nas je ljeto

Australija ima godišnje doba zimu kada je u Europi i kod nas ljeto koje započinje u lipnju i traje do rujna, nakon čega kod nas počinje jesen, a u Australiji počinje proljeće. Razlog ovom potpuno obrnutom prirodnom procesu izmjene godišnjih doba je okretanje zemljine kugle oko svoje osi i oko Sunca. U lipnju Australija počinje biti najudaljenija od Sunca, dok se Europa približila Suncu.

Upravo zbog tog kretanja Zemlje oko Sunca na različitim područjima zemljine površine se odvijaju različita godišnja doba. Također kako će izgledati godišnja doba ovisi i gdje promatramo godišnje doba, pa zima u jednoj Australiji nije ista kao u Europi, Kini i Japanu koji su na sjevernoj polutki. Ovaj se kontinent nalazi na južnoj polutki Zemlje i većinom je pustinjsko područje pa jednako kao i u srcu Afrike ovdje zime ne izgledaju kao na sjeveru Europe ili u Rusiji ili sjeveru Kine. Australske su zime također snježne i hladne u visokim planinskim područjima.

Australija i njeni gradovi zimi

Čak se zimski period i klimatske pojave razlikuju u australskim gradovima ovisno gdje su gradovi smješteni na ovom kontinentu. Na istočnoj obali gdje su smješteni najveći gradovi Sidney, Melburne, te Brisbain zima je vrlo blaga i popraćena je kišnim periodima. Postoji razlika i između ova tri grada s obzirom na veliku udaljenost pa tako Brisbain koji je najsjevernijiima više sunčanih dana nego Sidney i Melburne.

Perth koji je najveći grad u zapadnom dijelu Australije obilježen je mediteranskom klimom, zime su kišovite i hladnije nego u prije spomenutim istočnm gradovima. Australija je vrlo raznolika po pitanju zime, tako Adelaid sa svojom mediteranskom klimom ima umjereno hladne zime i manje padalina, dok je glavni grad Kanbera obilan kišama tokom cijele godine, a zime su hladnije.

Australija i njezin sjever ima tropsku klimu, pa tako u Darvinu zime su suhe, dani topli, a noći su hladnije. U pustinjama ljeti temperature dosežu i do 50 stupnjeva Celzijusa, no zimi je jako hladno.


Tagovi: