Zašto je živa opasna

Zašto je živa opasna

Zašto je živa opasna iz termometra

Stariji među nama, ali i mlađe generacije su se zasigurno susreli u životu s termometrima na bazi žive iako ih se teško nađe u ljekarnama za nabaviti. Neki su se susreli i s razbijenim termometrom koji sadrži živu. Funkcija žive u termometru je da mjeri tjelesnu temperaturu jer ona vrlo lako i brzo reagira na temperaturu, pa kod povišene tjelesne temperature živa će u termometru porasti.

Kada se termometar razbije iz njega će brzo iscuriti živa, no zašto je živa opasna koja se nalazi u termometru, te kako postupiti sa živom kada se ona izlije iz termometra. Živa koja se nalazi u termometru nije opasna dok je u tekućem stanju, no treba biti pažljiv kada se živa uklanja s poda ili površina. Nikako nemojte živu koja je rastresena usisavati jer će se zaspršiti u zrak i u usisavaču će joj temperatura narasti pa će preći u plinovito stanje. Živa u zraku i u plinovitom stanju je vrlo opasna naročito za malu djecu i osobe slabijeg imuniteta.

Eto zašto je živa opasna kada iscuri iz termometra, razlog tome je plinovito stanje u kojem može biti udahnuta u pluća i tako postati opasna za ljudsko zdravlje. Najbolje je živu pokupiti komadom papira pomažući si drugim papirom ili ljepljivom trakom. Nikako je nemojte odlagati u mješoviti komunalni otpad jer će dospjeti u prirodu, već je trebate zbrinuti kao opasan otpad kod ovlašteni tvrtki za zbrinjavanje opasnog otpada.

Zašto je živa opasna u prirodi

Zašto je živa opasna kada dospije u prirodu razlog je vrlo jednostavan kao i kod svakog opasnog otpada. Pod utjecajem sunca živa će dospjeti u plinovito stanje, a kao takva će se dići u zrak i prvom kišom će dospjeti u vode. U vodi će se rastopiti i dospjeti u sve žive organizme koji se nalaze u tako zagađenoj vodi. Ribe koje čovjek uvelike konzumira u svom će tijelu sadržavati živu i druge otrovne tvari i tako će živa dospjeti u ljudski organizam i postati opasna za ljudsko zdravlje.

Osim u vodu prvom kišom živa će se iz plinovitog stanja otopiti i pasti na biljke, voćke, povrće u vrtovima i poljima koje će čovjek konzumirati pa će opet na taj način dospjeti u ljudski organizam. Zbog ljudskog djelovanja trenutno u atmosferi se nalazi 500% žive nego što bi je bilo bez ljudskog djelovanja, a u morima i oceanima je taj postotak oko 200%.

Upravo iz razloga zašto je živa opasna zabranjeno je u industriji koristiti živu, međutim kod proizvodnje metala, cementa i električne energije živa se koristi i u plinovitom stanju ispušta u atmosferu pa trujemo sami sebe.

U kakvom stanju i zašto je živa opasna

Živa u krutom stanju sama po sebi nije opasna, dok se ne pretvori u opasan element metil-živa u kojem je vrlo opasna čak i u malim količinama. Živa kada dospije u organizme morskih riba i morskih plodova ostaje u tim organizmima i nakuplja se, pa tako ribe koje su grabežljivice u sebi imaju veće količine žive ako borave na zaraženom području. Sabljarke i tune su obično ribe koje u svom tijelu mogu nakupiti značajne količine metil-živa elementa, te se u njihovom mesu nalaze značajne količine koje mogu štetno djelovati na ljudsko zdravlje.

No, kako i zašto je živa opasna za ljudski organizam. Kod trudnica živa može djelovati na nerođeno dijete ako majka konzumira zaraženu hranu ovim toksinom. Živa će djelovati na mozak nerođenog djeteta, njegov živčani sustav, pamćenje, govor, sposobnost opažanja i druge motoričke sposobnosti.

O tome kako djeluje na ljude i zašto je živa opasna za ljudsko zdravlje dokazuje i činjenica da kod odraslih ljudi u prekomjernim količinama ona oštećuje bubrege, štetna je za mozak. Simptomi trovanja živom su problemi sa srcemi plućima, bolovi u prsima, kašljanje, halucinacije, te delirij.


Tagovi: