Šta je 8 mart

Šta je 8 mart

Šta je 8 mart, povijest borbe za prava žena

Između dva velika svjetska rata odvijala se i industrijska revolucija. Muškarci su odlazili na ratišta, a žene preuzele njihove poslove u industriji, ali ne pod istim uvjetima i sa jednakom plaćom. Šta je 8 mart, povijest borbe za ženska prava koja je počela čim su se žene masovno uključile u industrijsku proizvodnju. Prvi ženski prosvjed tekstilnih radnica se održao 8 ožujka 1857 godine u New Yorku zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća, ali ih je policija rastjerala.

To žene nije obeshrabrilo niti zaustavilo jer su kroz dva mjeseca iste godine osnovale prvi sindikat tekstlnih radnica. S pravom se pitate šta je 8 mart jer se zbog nejednakih plaća za iste poslove između muškaraca i žena još i danas vodi borba. Cijelo 20 stoljeće je obilježeno borbom za ženska prava u političkim i gospodarskim dostignućima, a ta borba se vodi i dalje u 21 stoljeću. Dan žena je međunarodni praznik i slavi se u cijelom svijetu.

Šta je 8 mart, praznik koji podsjeća žene da su jednako vrijedne

Zanimljivo je da je prvi dan žena proslavljen 28 veljače 1909 godine proglašenjem Deklaracije koju je donijela Socijalistička partija Amerike, a 1911 godine se dogodio požar u tvronici Triangle Shirtwaist u New Yorku u kojem su smrtno stradale 123 žene i djevojčice. Šta je 8 mart, praznik koji podsjeća žene da su jednako vrijedne, jer rađaju, podižu djecu koja su budućnost svijeta, rade teške poslove i održavaju kuću i njihov glas se treba i mora čuti i uvažiti.

Šta je 8 mart, to je praznik sjećanja na 15 000 žena koje su 8 ožujka 1908 godine marširale kroz New York tražeći bolje radne uvjete, veće plaće i pravo glasa. Već 1910 godine je održana prva Međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu koju je organizirala Socijalistička Internacionala, a na prijedlog Clare Zetkin je ustanovljen Međunrodni dan žena, uoči prvog svjetskog rata prosvjedi žena su se već održavali svuda po svijetu, a 1913 su žene 8 ožujka pretvorile u prosvjede za mir.

Šta je 8 mart i zašto ga uglavnom povezuju s komunizmom

U Rusiji se Dan žena poklopio sa Oktobarskom revolucijom, a Lenjin je odlučio da se 8 ožujka slavi kao Dan žena. Šta je 8 mart i zašto ga uglavnom povezuju s komunizmom i feminizmom, pa možda zato da nakon pada komunizma obesnaže ženski pokret za ženska prava, da ušutkaju žene i da ih vrate tamo "gdje im je mjesto". Neke bivše komunističke zemlje sukinule taj praznik, neke od njih ga i dalje formalno priznaju i slave cvijećem i jeftinim poklonima ženama.

Šta je 8 mart kada ga neke države pretvore u Majčin dan, nego slavljenje samo jednog aspekta žene i vraćanje na staro. Ujedinjeni narodi su počeli obilježavati tek 1975 godine, a 1977 godine su taj praznik preimenovali u Dan ženskih prava i svjetski mir. U Hrvatskoj od 2016 godine obilježava kao Noćni marš, a prvi takav noćni marš je organizirao odbor Noćni marš - 8 mart iz Inicijative "Preuzmite odgovornost za ubojstva žena", tako su objedinjene borba za ženska, socijalna, rodna i seksualna prava.


Tagovi: