Zašto je vukovar grad heroj

Zašto je vukovar grad heroj

Povijest Vukovara i zašto je Vukovar grad heroj?

Vukovar je danas drugi po redu najveći grad u istočnoj Slavoniji, što znači da mu pripada titula obrazovnog, gospodarskog te kulturnog središta Vukovarsko-srijemske županije. Iako danas mnogi znaju kako je Vukovar grad heroja, malo tko zna da je ovaj grad bio važan za razvoj naše zemlje. Područje Vukovara naseljeno je još od mladog kamenog doba, a navedeno dokazuje i poznata neolitička Vučedolska golubica koja je i simbol grada.

Ime Vukovar spominje se prvi puta u 13. stoljeću i to u očuvanim pisanim dokumentima koji pokazuju državnopravnu zajednicu s Ugarskom. Prva važnija industrijalizacija grada započinje 1931. godine kada je otvorena tvornica "Bata Borovo", što uvelike pridonosi razvijenosti tekstilne te gumene industrije u Hrvatskoj. Povijest Vukovara je svakako zanimljiva, no mnogi se uvijek najčešće pitaju zašto je Vukovar grad heroj i od kuda navedeni naziv?

Grad je za vrijeme domovinskog rata imao značajnu ulogu u obrani Hrvatske države. Dok je trajala tromjesečna bitka za osvajanje Vukovara, cijeli grad je bio razoren te opljačkan, dok su njegovi stanovnici pod okupacijom prognani i poubijani. Radi navedenih stradanja civila te hrabrih hrvatskih branitelja tijekom i nakon navedene opsade, Vukovar ponosno nosi nadimke Grad Heroj ili Grad Heroja, što odgovara na pitanje zašto je Vukovar grad heroj?

Razvoj Vukovara i zašto je Vukovar grad heroj?

Od 14. stoljeća Vukovar te Ilok su čuvari samog hrvatskog identiteta na dunavsko savskom području. Grad se smjestio na samom dodiru Srednje te Jugoistočne Europe, na polovini plovnog puta Dunava među Ulmom u Njemačkoj te ušća Crnog mora. Vukovar se danas nalazi na povijesnim pokrajinama istočne Slavonije te zapadnog Srijema, leži na ušću same rijeke Vuke prema Dunavu. Istočni i stariji dio Vukovara smjestio se na obroncima ravnjaka te višoj obali Dunava. Zapadniji dio ili noviji Vukovar nalazi se na nizini i lijevoj obali Vuke.

Od pamtivijeka je dolinom Dunava tekao važan promet od sjeverozapada do jugoistoka, što znači da je Vukovar od svojeg nastanka bio veoma važna postaja za trgovanje. Nakon rimske civilizacije slijedi srednji vijek te prvo naseljavanje Hrvata na ovome području, nakon čega slijedi i osmanska okupacija te vladavina u 16. i 17. stoljeću. Nakon oslobađanja Vukovara dolazi do ponovnog naseljavanja raznih naroda i nastupa razdoblje Habsburške Monarhije.

Zašto je Vukovar grad heroj? Vukovar je s razvojem znanosti i kulture krenuo već u 18. i 19. stoljeću, te se on smatrao pravim europskim gradom. Prva ozbiljnija zaoštravanja u Vukovaru nastaju između dva svjetska rata nakon kojih dolazi do razdoblja socijalističke Jugoslavije i nastaju prvi sukobi koji će dovesti do pitanja zašto je Vukovar grad heroj i do njegovog odgovora.

Vukovar tada i danas i zašto je Vukovar grad heroj?

Bitka za Vukovar, Obrana Vukovara ili Vukovarska tragedija je događaj koji se najviše spominje u povijesti ovoga grada. Riječ je o najvećoj te najkrvavijoj bitci koja se odvijala za vrijeme Domovinskog rata. Riječ je opsadi grada koja je trajala 87 dana i koja je bila uspostavljena od strane JNA (Jugoslavenske narodne armije) uz srpske paravojne snage od mjeseca kolovoza do studenog 1991. Ova krvava bitka okončana je porazom Zbora narodne garde, razaranjem Vukovara, brojnim ubojstvima i progonima hrvatskog stanovništva.

Točne brojke poginulih i dalje su nepoznate, no procjenjuje se kako je poginulo do 15.000 vojnika s hrvatske strane te kako je ranjeno do 10.000 vojnika. Bitka za Vukovar je do danas najveća te najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Bitka za grad Vukovar započela je 25.8.1991. godine i završila je 18.11.1991. godine sa slomom same obrane grada. Zašto je Vukovar grad Heroj? Upravo je navedeni grad simbol hrvatske slobode u kojoj danas uživamo.

Kako se žrtve nikada ne bi zaboravile, Hrvatski sabor 29. listopada 1999. godine donosi odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtve Vukovara kako bi narod mogao dostojanstveno te primjereno odati počast palim herojima. Zašto je Vukovar grad heroj? Unatoč hororima koje je proživio, Vukovar je danas grad koji se i dalje nastavio gospodarski razvijati i pružati mogućnost normalnog života.


Tagovi: