Zašto je rajčica zdrava

Zašto je rajčica zdrava

Zašto je rajčica zdrava i koje su zdravstvene prednosti rajčice?

Mnogi od nas vole ljeto iz više razloga, no ono radi čega ga mnogi obožavaju je najveća ponuda voća i povrća. Povrće koje nas svakako najviše asocira na toplije dane je rajčica. Rajčicu možemo staviti u salate, od nje možemo raditi umake ili juhe, možemo ju peći ili kuhati - sve ovisno o tome što volimo i preferiramo. Znamo kako je svako povrće i voće zdravo na svoji način, no zašto je rajčica zdrava i koje su njene zdravstvene prednosti? Za početak je potrebno navesti kako su istraživanja s Američkog centra za kontrolu te prevenciju bolesti proglasili rajčicu najzdravijim povrćem na svijetu. Ovo povrće svakako ima brojne zdravstvene prednosti, što se već može vidjeti i prema njenoj crvenoj boji.

Naime, polifenol te karotenoidi zaslužni su za prepoznatljivu crvenu boju rajčice, no oni isto tako imaju antioksidativno te protuupalno djelovanje. Antioksidativno djelovanje pomoći će našim stanicama da se zaštite od sve prisutnijeg oksidativnog stresa i da se smanji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog tlaka i lošeg kolesterola. Antioksidansi koji su prisutni u rajčicama također štite našu kožu od vanjskih oštećenja i poboljšavaju zdravlje kože. Zašto je rajčica zdrava? Ovo povrće je isto tako veoma bogato s esencijalnim mineralima te vitaminima C, A, E i K kao i kalijem, folnom kiselio.

Zašto je rajčica zdrava i kako ona utječe na naše zdravlje?

Kada jedemo rajčicu, trebali bi biti svjesni njenih brojnih zdravstvenih benefita za naše tijelo. Vitamin K svakako je bitan za zdravlje i održavanje naših kostiju, dok je vitamin A važan za dobro zdravlje naših očiju i sprječavanju nastanka komplikacija vezanih za oči. Zašto je rajčica zdrava? Potrebno je isto tako navesti da su rajčice veoma dobar izvor potrebnih dijetalnih vlakana koja su neophodna kako bi probavni sustav uredno i zdravo funkcionirao. Zašto jesti rajčicu?

Osim svih navedenih prednosti, rajčice su isto tako niskokalorične, sadrže puno vode i vlakana, što u konačnici potiče zdravu sitost. Svakodnevna konzumacija ovoga povrća uvelike snižava mogućnost nastanka raka ili bolesti srca i krvožilnog sustava. Zašto je rajčica zdrava i kako je najbolje jesti rajčicu? Rajčicu je svakako najbolje konzumirati sirovu, no može se konzumirati i kada se termički obradi. Samo 60 grama rajčice tako sadrži do 12 kalorija i 3 grama ugljikohidrata, što čini navedeno povrće idealnom namirnicom ako želite izgubiti na kilaži ili ako želite održati svoju liniju.

Zašto je rajčica zdrava i kako je najbolje jesti rajčicu?

Mnogi će nutricionisti savjetovati konzumaciju sirove rajčice. No, mnogi stručnjaci govore kako su rajčice zapravo najbolje kada su kuhane. Neovisno o preferiranom načinu konzumacije, potrebno je uvijek odabirati potpuno zrele rajčice koje imaju veći sadržaj likopena u sebi. Kako bi se sama apsorpcija likopena povećala, savjetuje se da konzumirate rajčice uz zdrave masnoće kao maslinovo ulje. Sada kada znamo zašto je rajčica zdrava, potrebno je odgovoriti na pitanje koliko ih smijemo pojesti? Savjetuje se konzumacija jedne srednje rajčice prema obroku, ili do 7 malih cherry rajčica.

Sigurno je svaki dan jesti rajčice, osobito ako su one iz vašeg vrta ili bio uzgoja. Naravno, potrebno je navesti da ne smijete ni pretjerivati. Iako znamo zašto je rajčica zdrava, potrebno je naglasiti kako se u njenoj konzumaciji ne smije pretjerivati. Rajčice u sebi sadrže jabučnu kao i limunsku kiselinu, što može dovesti do pojave kiseline u želucu. Osobe koje pate od žgaravice ili probavnih tegoba trebale bi pripaziti na unos navedenog povrća. Isto tako, potrebno je imati na umu da prevelika konzumacija rajčica može dovesti i do stvaranja kamenaca na bubregu.


Tagovi: