Zašto je dobra sirutka

Zašto je dobra sirutka

Zašto je dobra sirutka i što je zapravo sirutka?

Sirutka postoji od onda kada su se krenuli raditi i prvi sirevi. Iako se u početku bacala ili koristila samo kao krmivo, danas je ona jedna od najzdravijih namirnica koja ima mnogobrojne zdravstvene prednosti za naš organizam. Konzumacija sirutke krenula je onda kada su ljudi zapravo shvatili da je ona bogata prirodnim proteinima, B kompleks vitaminima i da liječi masnu jetru kao i lošu probavu. No, zašto je dobra sirutka i što je zapravo sirutka?

Sirutku možemo opisati kao tekućinu koja ima zelenožuto obojenje i koja je zapravo nusproizvod koji nastaje u samome procesu proizvodnje sira. Danas se sirutka tako prodaje zasebno ili se on nje rade skuta i albuminski sir. Danas na tržištu prepoznajemo dvije vrste sirutke - slatka i kisela. Slatki oblik se također dobiva kao nusproizvod kada se rade tvrdi sirevi, dok se kisela dobiva kao nusproizvod kada se rade svježi kravlji sirevi.

Danas se najčešće koristi sirutka u prahu koja će se dobiti na način da se iz nje uklone tekućine, i ona se koristi kao dodatak prehrani, osobito kod osoba koje se bave treningom i zdravim načinom života. Zašto je dobra sirutka? Ovaj nusproizvod je veoma bogat vitaminima E i B, kao i raznim mineralima koji su važi za naše moždane funkcije. Stručnjaci savjetuju svakodnevnu konzumaciju sirutke kako bi osigurali zdravo funkcioniranje našeg organizma.

Zašto je dobra sirutka i koje su njene zdravstvene prednosti?

Sirutka danas dolazi u raznim oblicima i jedan je od najčešće korištenih dodataka prehrani. Razlog navedenome je njena pristupačnost i mala cijena. No, zašto je dobra sirutka i koje su njene zdravstvene prednosti? Svakodnevnom konzumacijom sirutke možemo primijetiti sljedeće prednosti: Čuva zdravlje jetre - Redovita konzumacija sirutke pročišćuje jetru i tako joj omogućava zdravu funkciju. Sirutka pomaže i u liječenju stanja poput masne jetre, hepatitisa, oštećena jetra, ciroza jetre.

Pomaže u mršavljenju - Sirutka sadrži dosta bjelančevina koje su nužne za povećanje mišićne mase i osjećaja sitosti. Čest je izbor mnogim sportašima i rekreativcima koji žele smršaviti ili ostati u formi. Radi proteina često se uzima i prahu kao obrok. Pomaže prilikom zatvora - Mliječna kiselina koja se nalazi u sirutki pozitivno će utjecati na broj gljivica te bakterija koje se nalaze u crijevima, što će dovesti do redovitog pražnjenja crijeva. Uklanja umor i stres - Otkriveno je kako sirutka može lučiti hormone sreće, što dovodi do smanjenja stresa kao i uklanjanja kroničnog umora. Redovitim uzimanjem umiruje osobu i pruža mirni san i potrebni odmor.

Pomaže kod vježbanja - Sirutka je svakako najomiljeniji proizvod kod sportaša radi njenog sadržaja bjelančevina i izgradnje mišićne mase. Dokazano je kako sirutka oporavlja mišiće nakon napornih treninga i kako održava masu. Snižava krvni tlak - Kao što smanjuje masnoću u krvi, ona isto tako pomaže u regulaciji krvnog tlaka i smanjenju glukoze u krvi. Na ovaj način štiti tijelo od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Kao što se vidi, postoje broji razlozi zašto je dobra sirutka.

Zašto je dobra sirutka i kako odabrati najbolju sirutku?

Osim što se mnogi pitaju zašto je dobra sirutka, postavlja se isto tako i pitane kako odabrati najbolju sirutku? Iako je klasična kravlja sirutka mnogima izbor, važno je napomenuti kako postoji i kozja sirutka koja je isto tako iznimno hranjiva i koja je pogodna čak i za malenu djecu. Kozja sirutka je prema svome sastavu nešto bogatija s antioksidansima, što ju čini boljim izborom za sve one koji imaju problema s padom imuniteta. Isto tako, kozja sirutka je također bogata s inulinom, što čini ovu sirutku dobrim izborom i za sve one koji pate od probavnih tegoba.

Ova sirutka pogodna je i za dijabetičare, kao i za osobe koje pate od vitaminskog deficita. No, kozja sirutka nije dobar izbor za osobe koje nisu tolerantne na laktozu. Zašto je dobra sirutka i kako odabrati najbolju sirutku? Potrebno je navesti kako okus prave sirutke neće odgovarati svima, stoga se preporučuje da probate prah sirutke koji danas dolazi u raznim okusima i koristi se kao dodatak jelima ili kao zamjena za obrok. Neovisno o tome koji oblik sirutke odabrali, svakako ćete primijetiti njene zdravstvene prednosti na vaš organizam.


Tagovi: