Zašto je dobra aronija

Zašto je dobra aronija

Zašto je dobra aronija i je li ona zaista najzdravija biljka na svijetu?

Aronija se danas smatra nevjerojatno moćnim bobičastim voćem koje je bogato antioksidansima koji pomažu našem organizmu u borbi sa slobodim radikalima. Njena konzumacija jača naš imunološki sustav, održava zdravlje i smanjuje bilo kakve upalne procese. No, aronija je uz svoje zdravstvene prednosti isto tako i veoma ukusna. Aronija se opisuje kao listopadni višegodišnji grm koji je karakterističan prema malenim bobicama koje imaju kiselkasti te trpki okus. Danas razlikujemo tri vrste aronije i dijelimo ih na crvenoplodne, ljubičastoplodne i crnoplodne.

Izgledom aronija podsjeća na crni ribiz ili borovnicu, no za razliku od navedenih biljaka ona bolje podnosi hladnoću. Zašto je dobra aronija? Ovo bobičasto voće svakako ima najveće antioksidativno djelovanje u svijetu bobičastog i orašastog voća, i uz to njeni se listovi isto tako mogu koristiti u razne ljekovite svrhe. Mnogo je razloga zašto je dobra aronija, a navedeno potvrđuju i brojni dodaci prehrani koji postaju sve traženiji. Sok, džem, prah - svi ovi oblici nude sve zdravstvene prednosti aronije.

Zašto je dobra aronija i da li bi ju trebali konzumirati?

Plodovi aronije mogu se pohvaliti sa svojim protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Konzumacijom aronije uklanjamo nakupljene slobodne radikale u našem organizmu i tako minimaliziramo posljedična stanja poput stresa i kroničnih bolesti koje mogu uzrokovati rak. Zašto je dobra aronija? Bobice aronije svakako su odličan izvor polifenola, antioksidansi koji sadrže i fenolnu kiselinu, antocijane te flavanole. Laboratorijske studije pokazuju kako se aronija bori protiv upala u našim tijelima, kako smanjuje i zaustavlja rast bakterija kao i stanica raka.

Znači li navedeno da aronija ima antikancerogena svojstva? Novije studije pokazuju kako bi aronija mogla zaštiti organizam od daljnjega razvoja raka, no istraživanja su provedena za sada samo na životinjama. Zašto je dobra aronija i da li bi ju trebali konzumirati? Aronija može ojačati oslabjeli imunitet i podržati rad zdravog imunološkog sustava. Njena konzumacija se svakako preporučuje, i to osobito onima koji su pod stresom, često bolesni ili pate od određenih zdravstvenih stanja. Aronija se danas najčešće konzumira u obliku soka, no na tržištu su prisutni i drugi oblici aronije koji su jednostavni za svakodnevnu konzumaciju.

Zašto je dobra aronija i kako krenuti s konzumacijom aronije?

Neovisno o tome da li samo želite ojačati svoji imunološki sustav ili ga samo dodatno zaštititi, aronija je odličan izbor. Aroniju danas možemo kupiti u svježem obliku (bobice) koje zatim možemo kombinirati u doručak, smoothie, poslastice. Možemo kupiti i sušene bobice koje također nude sve zdravstvene prednosti kao i svježe. Isto tako u raznim trgovinama zdrave prehrane pronaći ćemo i sok i džemove od aronije, kao i prah. Znamo zašto je dobra aronija, no da li je ona sigurna za sve?

Nuspojave prilikom konzumacije aronije su moguće, osobito ako je ona na prazan želudac. Generalno, ovo voće ne izaziva alergijske reakcije, no one su moguće kod osoba koje pate od alergija na bobičasto voće ili plodove koji su sličnog sastava kao i aronija. Preporučuje se da se aronija (u bilo kojem obliku osim soka) uzima uz još nešto kako bi se spriječio osjećaj suhoće koji može nastati u ustima. Mnogo je odgovora na pitanje zašto je dobra aronija, no najbolje je samostalno se uvjeriti u njeno djelovanje.


Tagovi: