Zašto je važno jesti biljnu hranu

Zašto je važno jesti biljnu hranu

Zašto je važno jesti biljnu hranu za zdravlje

Uravnotežena prehrana je zdrava prehrana, no mnogi su se odlučili na vegetarijanski način prehrane u kojem su u potpunosti izbacili meso i sve proizvode koje potječu od životinja. Mnogima vegetarijanski način prehrane u potpunosti odgovara i oni potrebu za vitaminima i mineralima i drugim sastojcima iz mesa nadoknađuju raznolikom biljnom prehranom kako bi im organizam dobio sve što mu je potrebno.

No, zašto je važno jesti biljnu hranu čak i kada niste vegererijanac? Biljna hrana sadrži brojne vitamine i minerale koji se ne nalaze u mesu i mesnim prerađevinama, te ostalim proizvodima koje dobivamo od životinja. Vitamin C kojeg nalazimo u brojnim biljnim plodovima poput limuna, naranči, crvenoj paprici, brokuli ne mogu se pronaći u mesu. Kolin koji je neophodan za normalno funkcioniranje mozga nalazi se u pilećim jetricama i jajima. Magnezij potreban za zdravo srce, vlakna iz cjelovitih žitarica za zdravi probavni sustav nalaze se u chia sjemenkama, avokadu, lanenim sjemenkama, grahu i drugim mahunarkama.

Dodatan razlog zašto je važno jesti biljnu hranu je da vlaknasta hrana kontrolira razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od dijebetesa, a za to su najbolji slanutak, leća, grah, te tamna čokolada i maslinovo ulje.

Dodatni razlozi zašto je važno jesti biljnu hranu

Dodatni razlozi zašto je važno jesti biljnu hranu su da u biljnoj hrani ima puno zdravih masnoća koje nisu prerađene, te ih nalazimo u biljnim uljima a posebno se ističu maslinovo ulje, laneno ulje i bučino ulje. Oleinska i linolenska kiselina iz maslinovog ulja utječe na zdravo srce, dok kokosovo ulje povoljno utječe na rad probave i pomaže kod razgradnje minerala, vitamina i animokiselina u proces ljudskog metabolizma.

Također orašasti plodovi, avokado, sjemenke sadrže potrebne zdrave masti koje su ljudskom tijelu potrebne i smanjuju rizik od metaboličkog sindroma, srčanih bolesti, raka i dijabetesa. Razlog zašto je važno jesti biljnu hranu je i da biljna hrana sadrži antioksidanse koji će pomoću kod uklanjanja toksina i slobodnih radikala iz ljudskog tijela koji mogu nanijeti veliku štetu zdravim stanicama u tijelu, pa dovesti i do pojave karcinoma.

Češnjak, šparoge, poriluk, kakao su prirodni antioksidansi i sadrže još i prebiotike koje će crijeva preraditi u masne kiseline i tako poboljšati kontrolu šećera u krvi.

Zašto je važno jesti biljnu hranu i što kombinirati

Zašto je važno jesti biljnu hranu i kako složiti jelovnik da bi vaša prehrana bila zdrava. Ako ste mesni tip i nikako se ne možete odreći mesa preostaje vam da složite jelovnik kojim će biljna hrana dominirati. Svakako je potrebno smanjiti unos crvenog mesa, te se orijentirati na bijelo meso, ribu i morske plodove uz koje ćete kombinirati i jesti biljnu hranu.

U jelovnik svakako ubacite cjelovite žitarice poput zobi, prosa, rižu, ječam, raž, te integralnu tjesteninu. Grhorice i mahunarke koje su grašak, grah, mahune, slanutak, leća, bob, soja, kikiriki pripadaju leguminozama i važan su dio jelovnika. Svo sezonsko povrće poput krumpira, mrkve, celera, korabe, peršina, te zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja, zelja, blitve, te raznih zelenih salata unijet će u vaš organzam pregršt vitamina i minerala.

Voće je još jedan razlog zašto je važno jesti biljnu hranu jer voće koje je sezonsko i organski uzgojeno nema pesticida i umjetnih dodataka rasta pa je zdravo za ljudski organizam. Masti koje dobivamo od biljaka su zdrave masti, a nalazimo ih od sjemenki, orašastih pldova do raznih ulja dobivenih od maslina, buče, kokosa i drugih biljnih proizvoda.


Tagovi: