Zašto je dobar aspirin 100

Zašto je dobar aspirin 100

Zašto je dobar aspirin 100, za dugotrajno preventivno liječenje

Kada čujete naziv lijeka aspirin zaboravite na ublažavanje boli, snižavanje temperature ili smirivanje upale kod gripe i prehlade, ovo nije taj aspirin. Zašto je dobar aspirin 100, za dugotrajno preventivno liječenje kod osoba koje su već preboljele srčani ili moždani udar ili se oporavljaju od nekog operativnog zahvata na krvnim žilama, ovaj antitrombociti sprječava stvaranje novih ugrušaka. Ovakvo preventivno liječenje aspirinom 100 u obliku želučanootpornih tableta se uvijek radi na prijedlog liječnika i u dogovoru s njim.

Zašto je dobar aspirin 100 je već objašnjeno, no ne smije se davati djeci mlađoj od 16 godina, a liječniku morate reći koje sve lijekove uzimate za neke druge bolesti, jer neki lijekovi mogu pojačati djelovanje aspirina 100, a neki mogu i oslabiti njegovo djelovanje. Trudnice i žene koje doje također ne bi trebale uzimati ovaj lijek osim ako liječnik drugačije odredi. Tablete ne smijete piti s alkoholom, popijte tabletu s puno vode (barem pola čaše vode).

Zašto je dobar aspirin 100 i na što trebate pripaziti

Mjere opreza su važne kod svakog lijeka, zato prije početka uzimanja lijeka pročitajte uputu za lijek. Zašto je dobar aspirin 100 i na što treba pripaziti, kao prvo osobe starije od 65 godina ga trebaju oprezno uzimati i svaku nuspojavu prijaviti svom liječniku. Ovaj lijek ne smiju uzimati osobe alergične na salicilnu kiselinu i ostale salicilate ili ako su alergične na bilo koji drugi sastojak ovog lijeka, a ni osobe koje su imale napadaj astme i oticanje dijelova tijela kao reakciju na nesteroidne protuupalne lijekove.

Zašto je dobar aspirin 100, kao i svi antikoagulansi razrjeđuje krv i sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, ali ne smiju uzimati bolesnici sa čirom na želucu ili dvanaesniku, niti osobe koje su već imale problema sa zgrušavanjem krvi, sklone su krvarenju ili već uzimaju druge antikoagulanse. Ne smiju ga uzimati osobe koje imaju zatajenje bubrega ili jetre, teško zatajenje srca, ni osobe koje imaju unutarnja krvarenja ili krvarenja na nos ili imaju krvi u stolici ili urinu.

Zašto je dobar aspirin 100, mjere opreza i nuspojave

Žene koje imaju obilne menstruacije ne bi trebale uzimati ovaj lijek kao ni osobe koje su alergične na analgetike, imaju peludnu hunjavicu ili su općenito alergični na razne alergene ili neke lijekove. Zašto je dobar aspirin 100, mjere opreza i nuspojave pročitajte u uputi o lijeku prije uzimanja ili se posavjetujte sa svojim liječnikom. Osobe sa većim oštećenjem bubrega moraju imati na umu da salicilna kiselina može pojačati oštećenje, isto vrijedi i za poremećaj srčanožilne cirkulacije.

Zašto je dobar aspirin 100, za astmatičare sigurno nije dobar ka ni za osobe koje boluju od gihta ili bolesti zglobova. Ako se spremate na neku operaciju ili na vađenje zuba morate prekinuti uzimanje aspirina 100 koji može pojačati krvarenje. Moguće nuspojave ovog lijeka su omaglica, krvarenje iz nosa, zvonjava u ušima, probavni problemi, osip, svrbež, crvenilo, koprivnjača, anemija (manjak željeza u kri), edem i angioedem, krvavi podljevi, krvarenje u mozgu, krvarenje desni, začepljen nos, oštećenje jetre.


Tagovi: