Zašto je gluten štetan

Zašto je gluten štetan

Zašto je gluten štetan, istine i kontroverze o glutenu

Čini se da sve više ljudi ima neku vrstu intolerancije na gluten kojeg ima u svim žitaricama, ali najviše u pšenici, s druge strane statistike pokazuju da je tek oko 1% stanovništva osjetljivo na gluten. Autoimuna bolest celijakija je fokusirala znanstvenu zajednicu na detaljnije istraživanje glutena, a ispitivanja glutena su pomogla donekle i oboljelima od crohnove bolesti, kao i onima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva. Zašto je gluten štetan, istine i kontroverze o glutenu još traju.

Dio znanstvenika vjeruje da se spomenutih 1% odnosi na na populaciju koja nema celijakiju, a ipak ne podnosi gluten. Da se čovjek zapita kako su ranije generacije ljudi uspjele živjeti i preživjeti sa glutenom. Zašto je gluten štetan, protein u zrnu pšenice koji čuva sjemenske karakteristike i sposobnost novog klijanja se sastoji od glijadina i glutenina, a glijadin je glavni uzročnik intolerancije na gluten. Sama riječ dolazi od latinske riječi glutin koja označava ljepilo ili ljepljivu tvar.

Zašto je gluten štetan i kako se to manifestira

Znamo da su nam vlakna iz žitarica potrrebna za poticanje zdrave probave i ispravnog rada crijeva i da su u modernoj prehrani žitarice kao izvor probavnih vlakana na prvom mjestu, a doručak od žitarica je svakodnevni pokretač probavnih procesa u tijelu. Sve se okrenulo kada se saznalo zašto je gluten štetan i kako se to manifestira, najblaže rečeno sve više ljudi osjeća da ih gluten čini bolesnim i bira bezglutensku prehranu ali moraju to nadoknaditi voćem, povrćem, grahom.

Ljudi na bezglutenskoj prehrani bi trebali uzimati i multivitaminske dodatke prehrani. Zašto je gluten štetan ljudi obično otkriju slučajno, zbog stalne nadutosti, boli u trbuhu, zatvora, proljeva, želučanog refluksa, vjetrova i umora. Mogu se pojaviti i nagli gubitak na težini ili pak naglo debljanje, bolovi u zglobovima, anksioznost i depresija, ekcemi, glavobolje, astma, alergije, utrnulost, peckanje i grčevi. Gluten se u zobi naziva avenin, u ječmu hordein, u raži sekalin, ipak najviše ga ima u pšenici pa ispada da je intolerancija oblik alergije na pšenicu.

Zašto je gluten štetan, bolesti i druge komplikacije

Celijakija je ozbiljna autoimuna bolest i oboljelima bitno narušava kvalitetu života, dijagnoza se postavlja testovima krvi koji otkrivaju prisutnost antitijela zbog čega imunološki sustav napada stanice tankog crijeva i ošteću je ga, ali se često radi i biopsija tkiva tankog crijeva. Nakon postavljanja dijagnoze bezglutenska dijeta je prva preporuka, uz objašnjenje zašto je gluten štetan, bolesti i druge komplikacije koje prate intoleranciju na gluten kojeg ima u pšenici, ječmu, raži, piru, kruhu, tjestenini, pivu i kolačima.

Osim što je potrebno znati zašto je gluten štetan, treba znati da uz celijakiju na gluten može upućivati i crohnova bolest, sindrom iritabilnog crijeva, a komplikacije ovih stanja mogu biti osteoporoza, multipla skleroza, sterilnost, problemi sa štitnjačom (tireoditis), a opsežna istraživanja utjecaja glutena na ljudsko zdravlje i dalje se obavljaju. Istraživanja su nužna zbog necelijakijske intolerancije na gluten. Paradoks je da to "ljepilo" koje tijesto čini povezanim, kompaktnim i žilavim, a mirisni kruh mekanim i poželjnim, sjeme žitarica sposobnim za klijanje, može napraviti toliko štete.


Tagovi: