Kako se stavljaju obloge od rakije

Kako se stavljaju obloge od rakije

Kako se stavljaju obloge od rakije po narodnim receptima

Stari narodni recepti koriste rakiju za rješavanje određenih zdravstvenih problema. Rakija najčešće šljivovica i lozovača koje se rade od šljiva i grožđa koriste se i kao oblozi. Međutim s obzirom na visoki postotak alkohola treba biti oprezan jer bi oblozi mogli nadražiti kožu. Način kako se stavljaju obloge od rakije je vrlo jednostavan, potrebno je natopiti platno s malo rakije i prisloniti na bolno područje.

Oblog od rakije se po narodnim receptima koristi za rješavanje bolova u leđima, no za ove bolove najbolje je koristiti komovicu ili tropicu, no mogu se koristiti i rakije koje imate u svom domu. Na ukočen vrat također možete umasirati i kratko ostaviti obloge od rakije no nemojte dugo jer će alkoholo kroz kožu vrlo brzo prodrijeti do krvi, a glava je blizu pa bi vam se moglo zavrtjeti.

Općenito na bilo koji dio tijela nemojte dugo držati oblog od rakije jer s visokim postotkom alkohola može lako doći do nadraženosti kože pa ćete imati novi problem.

Kada se još koriste obloge od rakije i rakija

Obloge od rakije se koriste i kod reumatskih oboljenja jer će rakija hladiti upaljene zglobove i tako ublažavati bolove. Prije stavljanja obloga lagano umasirajte rakiju na zglobove i ostavite oblog od rakije da kratko djeluje. Također kod svake otekline rakija će djelovati na način da će hladiti upaljeno područje gdje se nalazi oteklina.

Rakija je dobra za cirkulaciju, pa ćete nerijetko vidjeti starije ljude kako ujutro popiju čašicu rakije kako bi im se poboljšala loša cirkulacija nakon spavanja. Kada postoje urološki problemi u rakiju treba staviti malo svježeg peršina i popiti jer će rakija djelovati na urološki sustav i pomoći u borbi protiv uroloških infekcija. Kod vožnje muči vas mučnina, ako ne vozite slobodno popijte čašicu rakije, no to nemojte prakticirati ako ste vozač.

Obloge od rakije možete stavljati i na obraz kada vas boli zub, ali i možete promučkati u ustima malo rakije koja će djelovati antibakterijski i protuupalno, te analgetski na zub koji vas boli. Grlobolja se također liječi rakijom, a i probavni problemi kada pojedete nešto masno rakija će vam pomoći da lakše probavite masnu i tešku hranu.

Kada se ne smiju koristiti obloge od rakije

Obloge od rakije se ne smije koristiti u nekim slučajevima jer mogu pogošati zdravstveno stanje. Neki od nas se sjećaju da kada smo bili mali i imali visoku temperaturu roditelji su nam mazali tabane alkoholom i rakijom kako bi pomogli u snižavanju temeperature. No, vjerovalo se da s obzirom da rakija i alkohol hladi pomaže kod snižavanja temperature, ali kada je tijelo vruće upravo obloge od rakije ne bi se smjeli koristiti, naročito ne kod djece.

Općenito oblozi od rakije se ne bi smjeli koristiti na djeci jer i mala količina alkohola može kod djece dovesti do toksišnog trovanja alkoholom pa ove metode nemojte prakticirati na svom djetetu ili svojoj djeci.

Također oblog od rakije se ne smije koristiti kod progresivnih bolesti kože ili kod rana na koži, a ni u kojem slučaju kod gnojnih upala na koži. Alkohol iz rakije na otvorenoj rani ili na rani koja sadrži gnoj može postići kontra efekt i pogoršati stanje te zakomplicirati situaciju.


Tagovi: