Rojazol gel kako se koristi

Rojazol gel kako se koristi

Rojazol gel protiv gljivičnih infekcija se uzima oralno

Gljivične infekcije se mogu razviti u usnoj šupljini, ždrijelu, jednjaku, želucu i crijevima i njih treba liječiti oralinim lijekovima. Rojazol gel protiv gljivičnih infekcija se uzima oralno po jedna žličica gela četiri puta na dan nakon jela. Ovaj gel se smije davati dojenčadi sa navršenih četiri mjeseca života, djeci, odraslima i starijim osobama. Maloj djeci od 4 - 24 mjeseca se daje jedna četvrtina doze za odrasle četir puta na dan, a starijim osobama nije potrebno prilagođavati dozu.

Rojazol gel sadrži aktivnu tvar mikonazol koja djeluje protugljivično, a vrijeme liječenja ovisi o težini infekcije, ali obično traje 2 - 4 tjedna ili dok ne nestanu svi simptomi gljivične infekcije. Kod staraije djece doza se određuje kao 20 miligrama lijeka po kilogramu tjelesne mase. Gel se ne smije nanositi na stražnji dio ždrijela jer može dovesti do gušenja. Ako ste trudni ili dojite, za primjenu ovog lijeka se morate posavjetovati sa svojim liječnikom.

Tko ne smije uzimati rojazol gel

Za svaki lijek treba pročitati uputu o lijeku, pa i za ovaj, jer uputa o lijeku upozorava tko ne smije uzimati rojazol gel, prije svega ga ne smiju uzimati osobe koje su alergične na mikonazol ili druge antimikotike. Ne smiju ga uzimati ni osobe sa oštećenom jetrom, zbog opasnosti od gušenja ni novorođenčad mlađa od četiri mjeseca, zatim osobe koje uzimaju određene vrste lijekova nabrojane u uputi o lijeku. Svaka preosjetljiva reakcija na ovaj lijek treba prekinuti liječenje.

Rojazol gel je ljepljiv s razlogom, zadaća mu je da se što duže zadrži u usnoj šupljini. No za liječenje gljivične infekcije jednjaka, želuca ili crijeva gel morate progutati. I kada nestanu svi simptomi gljivične infekcije preporučuje se terapiju provoditi još tjedan dana da se infekcija ne bi vratila. NIkada ne uzimajte više od propisane doze, ako se predozirate nuspojave će biti proljev i povraćanje. KOd alergijskih reakcija i bilo kojih jačih nuspojava lijeka odmah se javite svom liječniku.

Rojazol gel s drugim lijekovima i moguće nuspojave

Uputa o lijeku navodi dugačak popis lijekova, uključujući i biljne lijekove, uz koje ne bi smjeli koristiti ovaj gel, obavezno taj popis pročitajte. Rojazol gel s drugim lijekovima i moguće nuspojave morate odmah prijaviti svojem liječniku. U kombinaciji sa lijekovima sa popisa upute o lijeku mogu nastati i teške nuspojave. Uobičajene nuspojave na ovaj gel mogu biti suha usta, mučnine, povraćanja, proljev, nelagoda u ustima, podrigivanje, čudan okus lijeka i općenito poremećaj okusa u ustima.

Rojazol gel može izazvati bilo koju vrstu presjetljivosti, a ako dobijete alergijsku reakciju praćenu crvenilom, svrbežom i oticanjem usta, lica ždrijela odmah idite u bolnicu. Ako se pojavi osjećaj gušenja, upala zubnog mesa, promjena boje i volumena jezika idite odmah u bolnicu. Omaglica, nesvjestica, urtikarija, otežano disanje, koprivnjača, nadražena koža, krvarenje na koži oko očiju, usta, nosa i u genitalnom području idite u bolnicu. Inače, svaku nuspojavu i one najblaže prijavite svom liječniku zbog sebe i drugih pacijenata i sigurnosti lijeka za upotrebu.


Tagovi: